Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Április 29. - május 1. Vízitúra Gemenc, családi kenutúra a gemenci erdőben

gemenc-kenutura-vizitura.jpgA Rába előtt egy gemenci kenutúra?

Gemencen nem repül úgy a kenu, mint a Rába szűkületeiben, de azért a Duna is folyik. Egy Gemenci kenuzás remek edzés, jó kis felkészülés a Rábára. A gemenci túrákban van, a kenu kontrollja kompetenciákat kiválóan fejlesztő olyan felfelé evezés is egy 60-80 méteres szakaszon, ahol meg kell húzni a lapátokat, de érzéssel, mert billenhet, borulhat a kenu. A besöprés, eltolást ott élesben gyakorolhatod. Tökéletes tanpálya, tökéletes edzés. Nem erőkifejtés értelemben. A gemenci vízitúráknak van olyan része, amikor a nyílt Dunán jövünk le, ami tempójában kb. olyan, mint "átlagban" a Rába. De a Dunán van hely és idő korrigálni, manőverezni, anélkül, hogy besodródnánk valami nagyon kellemetlen helyre. A Rábán viszont szép számmal fordulnak elő olyan helyek, ahonnan senki ki nem jön. 


Nem mellesleg a gemenci kenuzás sok szempontból abszolúte különleges. A Gemenc-túra egy ártéri erdő, mégpedig Európa egyik legnagyobb ártéri erdejének felfedezése. Gemenc is izgalmas, de nem adrenalin értelemben kalandos kenutúra. Gemencen nem a borulás, a beakadás elkerülése az elsődleges cél, hanem a még több szépség felfedezése. Gemenc a paradicsom, az édenkert, az élüszion, a nirvána. Kell figyelni, de kikapcsolódás. Vagyis Gemencen is kell figyelni, "de elég a 100%". 

Ami mégsem 1000%, ami pedig a Rába koncentráció igénye. Hiszen a Rábán egy másodpercre nem vesszük le a szemünket a vízről, egyszerre stratégiai tervezzük a köv. 200 métert, és kerüljük ki a vízben 5 méterre lévő fákat, akadályokat. 

Gemencnek sok arca van. Gemenc gyönyörű akkor is, ha "csak" a Duna mellékágaiban lehet haladni, akkor pedig egyenes durva, amikor a fák közé is be lehet evezni. Az totál KO. Zsibbasztóan klassz!! A gemenci vízitúráinkra jöhetnek gyermekes családok, a Rábával (és a Hernád felső szakasszal, Murával) kapcsolatos "extra óvatosság a négyzeten" policy-nk nincs. Gemencen van hol megtanítani a kenu kormányzását, a Rábán jó "tanpálya" nincs. A Rábán mindenütt, de még a Lapincson is könnyű elsodródni, vagy ha nem is sodródik el valaki, érezheti úgy, hogy mindjárt .... és akkor jön a pánik. 

Ha pedig profi vízitúrázók vagytok, és már "megvan" a Rába, eggyel több ok, hogy felfedezd Gemencet. A részletekért látogass a gemenci honlapunkra, vagy hívj vagy küldj egy e-mailt, nyugodtan használd a rábás e-mail címünket: +36209342760, raba_vizitura@yahoo.com