Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Június 3-4. Bodrog-ártéri evezés

20150530_bodrogzugi-arter-evezes-vizitura.jpgBodrog-ártér vízitúra, Bodrogzug kenutúra 

A lentiekben egy konkrét, Tokajból startoló bodrogzugi túránkat ismerheted meg, de ugyanezt a túrát bármikorra kérheted! Tokajból hajózunk ki a választásod/választásotok szerinti 1-, 2-, és 3-napos vízitúrákra. Fogsz tudni kényelmesen parkolni. El tudsz menni normális wc-re. Meg fogunk tanítani kenuzni. Mindenben segít a túravezető. Szállást tudsz magadnak foglalni "bárhol" Tokajban és Tokaj környékén. A Nemzeti Park látogatása engedélyköteles, amivel kapcsolatban mi mindent elintézünk. Semmi dolgod nincs vele, csak a 14 év feletti résztvevők után fizetendő 1270 Ft legyen nálad készpénzben. (1270 Ft fejenként). Fontos. Ezt (is) e-mailben is jóval a túra előtt egyeztetjük, de a bodrog-ártéri túrákra érdemes gumicsizmát hozni (lehet rajtad más lábbeli, de legyen a kenuban nálad, hogy amikor kell, fel tudd venni). 

 

20170513_Bodrog-ártér túra.jpgAz ebéd (vagy ahogyan hívod a napközbeni étkezést) önellátó. Hozzatok magatokkal élelmet (pl. szendvicset) és legalább 1,5 liter alkoholmentes innivalóról is gondoskodjatok. A túra elvileg könnyű, a gyakorlatban néha változó. Az ártéren nagyon elterjedt a kolokán (ez egy csodálatos, de itt már sajnos "túl csodálatos" vízinövény). Ha a Nemzeti Park tisztítja a vízi útvonalat, akkor könnyű dolgunk lesz. De lehet, hogy lesznek szakaszok, ahol az ún. mocsárjáró technikát használva jutunk át, ami nem könnyű. Zsilip: igen, lesz, de, hogy mennyire nem félelmetes, ahhoz nézz a képre. Az alagúton kell átevezni...

 

 

 

1. napi bodrog-ártér vízitúra

Tokajban a Bodrogkeresztúri út 3. alatt találkozunk. 

bodrog-arteri-evezes 3.jpg10:30 Üdvözlés, mosdó, naptejezés, felszerelés kiosztása. Kiosztjuk a felszerelést, vízre tesszük a hajókat, és következik az evezés- és kormányzás tanulása. A tanulás és gyakorlás után még egy wc-látogatás. A vízre szállás után egy kis Bodrog, aztán az indulástól számított 14-15 perc után evezünk be egy vadregényes oldalágba.


Ez a mesebeli víz lesz kenutúránk bejárata a Bodrogzugba.

Innentől a vízitúra programja attól függ, hogy milyen a vízállás. Ha magas a víz az ártérben, akkor a gázmolekulák rendezetlen hőmozgása, egy elektron helyének meghatározhatatlansága is babapiskóta ahhoz képest, amilyen "szabadossággal" elveszünk az ártérben. Erdőkben fogunk csatangolni, a kenu mozgását a lombkorona akadályozza.... vagy ha nem annyira magas a víz, akkor csak szlalom szlalom hátán, egy idő után fogalmunk sincs, hogy hol vagyunk, merre van a mi. Ha pedig kisebb a víz, amikor csak a csatornákban, erekben lehet hajózni, csak a tavakon tudunk kenuzni, akkor millió kaland, szépség után a bodrog-ártéri bejárat "felett" 7 kilométerrel, egy formájában nagyon nem, de logikai értelemben kört megtéve jutunk vissza a Bodrogra. És hazacsorgunk. 

 


2. napi bodrog-ártéri vízitúra
bodrog-ártér-vizitura 3.jpgTokajban a Bodrogkeresztúri út 3. alatt találkozunk. 
10:30 Üdvözlés, mosdó, pár perc múlva tájékoztató, naptejezés, felszerelés kiosztása. Kiosztjuk a felszerelést, vízre tesszük a hajókat, és ha valakinek ez lesz az első túranapja, akkor neki(k) következik az evezés- és kormányzás tanulása, aki pedig már tegnap megtanult mindent, az bemelegíthet.
A
 tanulás és gyakorlás után még egy wc-látogatás. A vízre szállás után a Bodrogon lapátolgatunk. 

Az ártérben az útvonalunk vízállás-függő. Ha magas a víz az ártérben, akkor izgalmas helyek tömegét fedezzük fel, nem is nagyon nézzük, hogy mennyit megyünk, csak úgy élvezzük, hogy hihetetlen kaland részesei vagyunk. Ha pedig éppen csak a csatornákban, erekben lehet evezni, akkor keletre tartunk egy olyan elágazásnál, ahol tegnap még (durván) nyugat felé lapátolunk. A lényeg. Jó lesz. 16:30 és 16:45 között 3 milliárd 204 millió 507 ezer élménnyel gazdagabban térünk, érünk vissza az indulási kikötőbe. 

 

A kenutúra díján kívül helyben és készpénzben fizetendő a Nemzeti Park 1270 Ft-os belépési díja, amelyet a 14 éven felüliek után kell fizetni. Lemondás esetén a belépő árát felénk kell utalni.
A Bodrog-ártéri túra díja a vezetett vízitúra és az eszközök díját tartalmazza, ugyanakkor a túradíj a szállás, étkezés, közlekedés, biztosítás stb. költségeket nem tartalmazza. Ha mi foglaljuk a szállást, és valaki nem tud jönni a vízitúrára, a szállás díját áfával növelten felénk kell utalni. 
A túradíjon felül fizetHETŐ 700 Ft/fő/nap átregisztrálási díj, amely átregisztrálási díj megfizetése esetén, ha a bodrogzugi túra valamilyen külső körülmény miatt elmaradna (leszakad az ég, vihar, villámlás) akkor alternatív túrát ajánlunk fel, ha az nem jó, másikat, ha az sem, még másikat, ha az sem, harmadikat.
 
 
+36209342760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com
 
 
Jelentkezés bodrog-ártéri túrára és fizetés: 
Jelentkezés a Bodrogzug-vízitúrára a www.tiszatura-vizitura.hu honlapon olvasható tudnivalók, továbbá a részvételi és szerződési feltételek, és a "mit kell hozni a vízitúrára" menüpontok gondos elolvasását követően a jelentkezési lap kitöltés utáni visszaküldésével. A jelentkezési lapot a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük küldeni. 
Visszaigazolást küldünk (rendszerint 24 órán belül) és a visszaigazolást követően (24 órán belül) kérjük a túradíjat utalni.
 
Csak a túradíj utalandó, a szállás díját majd helyben az adott szolgáltatónak kell fizetni és kp-ben legyen nálad, nálatok fejenként 1270 Ft, ami a Nemzeti Park belépőjének a díja.  
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba a nevet NE írd be (felesleges és káros is, mivel a lényegtől elveszi a helyet!), viszont a közlemény rovatba kérjük irányítószámmal a számlázási címet, a bodrog-ártéri vízitúra kezdési és befejezési időpontját, valamint a "Bodrogzug" szót beírni. 

Pl.
8611 Bakonypérc, Tövis u. 2.   

Június 3-4. 
​Bodrogzugi vízitúra