Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


1-napos Dráva vízitúrák

drava-vizitura-22.jpg1-napos Dráva kenutúra? Igen, ha nincs több időtök, 1-napos drávai vízitúra is!

Isten hozott! Mi vagyunk azok, akik akár "csak" 1-napos Dráva-kenuzásra is szívesen várunk. (Ami nem jelenti, hogy ne marasztálnánk szívesen többnapos drávai, ill. Murával kombinált Mura+Dráva vízitúrára...) Jöhettek "bármikor". Dráva vízitúrák gyermekes családoknak, kultúrlényekből álló baráti társaságoknak, sport-, és túraegyesületeknek. Drávai csapatépítő vízitúra, kenutúrás csapatépítés a Dráván cégeknek. Középiskolai osztályoknak Dráva-vízitúrás osztálykirándulások. Egynapos Dráva túrák:

drava-vizitura.jpgi) Őrtilos - Vízvár (45 km)

ii) Vízvár - Barcs (38 km) 

iii) Vízvár - Heresznye (7 km)

iv) Barcs - Szentborbás (19-20 km)

v) Vejti-Drávaszabolcs (20 km)

vi) Vízvár - Vízvár (!) csillagtúra

 

Szállás és étkezés a Dráva vízitúrán 
Ha jössz a nulladik napon, vagy maradsz a túra után, a szállás igény szerint
vendégszobák, panziók, ill. tudsz sátrazni is. Az étkezés önellátó vagy a csoport rendelhet étkezést is. 

Biztonsággal a Dráván! 
i) 
A Dráva vízitúra előtt oktatás-szakmailag felkészült betanítás 
img_20180913_102058.jpgA vízre szállás előtt megtanítunk kenuzni. A Dráva partján kezdjük, aztán "lájtos" vízű helyen jön a próbálgatás, gyakorlás. Szakmailag felkészülten, türelemmel tanítjuk meg, hogy hogyan kell a kenut irányítani. Jól tanítunk. Egy másik sapkánkban tanárok, trénerek, felnőttképzési szakértők vagyunk. A kenuzás megtanítása során egy külön, ún. "munka betanításra" használt módszertant (TWI JI)  használunk. Velünk/nálunk megtanulsz kenuzni! Nálunk 99.9-os az esélye, hogy vízre tudsz szállni, hogy nem fogtok borulni. 
ii) Túlterhelés nélküli kenuk!
ortilos-es-vizvar-kozott-kb.-33-km-rel-ortilos-utan-parti-csendelet-gyerekekkel.jpgA kenu pénz. A szállítás is őrült drága. Tényleg nem könnyű a szolgáltatók helyzete. Meg a mai világban minden a profitról szól... De.... De minket egy nagyon más mentalitás jellemez. Szerintünk nem vicces borulni. Benne van a pakliban, de szakmailag az finoman szólva nem jó. Mi a kenukból többet adunk. Az egyes kenukat NEM terheljük túl. Nálunk nem kell a túlterhelt kenuban, mondjuk 4, egyenként is 100 kiló feletti, tehát megtermett férfiúnak 6 órát "citerázni". Nálunk nem kell az egész túrát végig rettegned, hogy melyik pillanatban borultok. Velünk a Drávára sem szenvedni jössz. Velünk nem fog minden húzásnál billenni/billegni a hajó, hanem azt kapod, amit szeretnél, egy csodálatos vízitúrát, hiszen nem azért fizetsz, hogy félj. A mi Dráva túránk "nem bungy-jumping, és nem hullámvasút". Sikoltani ott jó, itt a néma áhitat varázsoljon el. 

Hol túrázz a Dráván? 

vizvar-drava-vizitura-44.jpgVálassz egy szimpatikus Dráva-szakaszt és kattints! Ha jó fizikai állapotú és kenuzási szempontból már gyakorlott a csapat, akkor érdemes hosszabb szakaszt választani. Ha még nem ültetek kenuban, akkor a rövidebb szakaszok valamelyikét javasoljuk. A két hosszabb Dráva túra egyszerű logisztikai szempontból, mivel busszal, ill. vonattal a starthelyen hagyott autókért a Dráva túra után könnyű visszamenni / "felugrani". Az Őrtilossal induló etap érdekessége, hogy az észbontóan szép kenutúra időtartamának túlnyomó részét (a szerencsére immár schengeni klubba tartozó) Horvátország területén töltjük.

i) Őrtilos - Vízvár (45 km)

ii) Vízvár - Barcs (38 km) 

iii) Vízvár - Heresznye (7 km)

iv) Barcs - Szentborbás (19-20 km)

v) Vejti-Drávaszabolcs (20 km)

vi) Vízvár - Vízvár (!) csillagtúra

 

Amit tudni kell a Dráváról 
Toblach (Süd-Tirol) ma Olaszországhoz tartozik. Itt ered a Dráva. A Dráva, ha nem is érintetlen - akit érdekel, keressen rá az interneten Zdenko Keresa konferencia cikkére, ami a horvátországi vízierőművek hatásairól szól, benne arról, hogy a hordalék lecsökkenése hogyan hat a meder morfológiára, és az mit jelent az élővilágra, mondjuk a zátonyfészkelő fajokra, teszem azt cankókra nézve - de gyönyörű. Ha csak úgy ránézel a Drávára, észbontónak látod majd. Ráadául a globális felmelegedés tükrében te is pontosan úgy vízierőműveket építenél mint az osztrákok és a horvátok, ha egyszer van egy sebes és viszonylag bővízű folyójuk. 
A Dráva Őrtilosnál, a Mura-Dráva torkolatnál éri el hazánkat. Őrtilos alatt szabadon "jár-kel" a folyó, a meder ide-oda mendegél. Ebben az értelemben érintetlen a Dráva. És ami viszont nagyon igaz, hogy egy drávai vízitúra hangulatában elképesztően különleges. Kicsit (nagyon) egy meseországos evezés érzésed lesz. Szürreális. Totál más, mint a többi hazai folyó. És ahhoz képest, hogy mekkora a Dráva, sokkoló a csend. 

A látvány is erős, ahogyan a zöld minden árnyalában harsogó galériaerdő összeér a vízzel. Itt nincs mocsok, nincs millió petpalack, nincs hullámokat keltő motoros ladik, motorcsónak és yacht forgalom. Itt úgy érzed majd magad, mint Tiszabecs alatt a Felső-Tiszán. Privát folyód lesz. Agyament. A Dráván kizárólag szervezett kenutúrákon lehet részt venni, a mi túraszervezésünk is engedélyhez kötött.
 

 
 

Menüpontok