Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2-napos Dráva kenutúra, Őrtilos-Vízvár, Vízvár-Barcs

Dráva kenutúra, Dráva vízitúra: Őrtilos-Barcs (45+38 km)
Az első napon Őrtilos és Vízvár között kenuzunk (45 km), a második napon pedig Vízvártól Barcsig vízitúrázunk (38 km). 
Fontos! A kétnapos kenutúra egészen pontosan két, egymást követő napon tartott egynapos Dráva vízitúra, tehát a Dráva partot az első napi Dráva túra végén ELHAGYJUK, kvázi hírmondónk sem marad, még a sátras vendégek is "bent" egy panzió, ill. vendégház udvarán, vagy kempingben sátraznak. Másnap délelőtt úgy jövünk ki a partra, hogy éjjelre senki nem maradt kint aludni a Dráva parton. 

Nulladik napi érkezés? Találkozás, logisztika
vizvar-drava-tura-2.jpgFeltétlenül a nulladik napon kell jönni, tekintettel arra, hogy az Őrtilos-Vízvár etap még akkor is, ill. úgy is hosszú, hogy rengeteget segít a Dráva gyors sodrása, azaz 9 órakor el KELL kezdeni a kenuzás gyakorlását. Muszáj, hiszen csodák nincsenek, a Dráva sem folyik 5, néhol 7 km-nél gyorsabban. Csak csorogva a 45 km nem fog elfogyni, plusz a délelőtt első részét a gyakorlásra szánjuk, hiszen addig nem indulunk, amíg nem minden kenu biztonsággal kormányzott, ill. irányított. 

Ha kétnapos Dráva túrára jöttök, akkor Barcson vagy Barcs közelében keressétek a szállást. Az első napi vízitúra vonattal gyorsan visszajutunk az Őrtiloson hagyott kocsikhoz és mehet / jöhet mindenki a szállás(á)ra. A második napon pedig busszal tudunk visszarepülni az indulási helyen (Vízváron) hagyott kocsikhoz.

 

Céges csapatépítés, iskoláknak osztálykirándulások
drava-vizitura-3.jpgKérhettek a Drávára céges csapatépítő vízitúrát, egyéni vízitúrát, osztálykirándulást. Az egyéni vagy "külön" vízitúrán nincsenek "idegenek", csak az adott csoport tagjai, vagy cég, vagy oktatási intézmény, önkormányzat munkatársai, baráti társaság tagjai vesznek részt a vízitúrán. Ezt hívjuk egyéni Dráva kenutúrának. Az egyéni túrák esetén az időbeosztást természetesen egyeztetjük, ill. a vendégek igényeit követjük. 

 

Először vízitúrázóknak a Dráva vízitúra előtt betanítás 
img_20180913_102058.jpgA Dráva - pláne magasabb víz idején, egy-egy áradás idejéről nem is beszélve - sebes folyó. vízre szállás úgy biztonságos, (márpedig a biztonság minden vízitúrán szent és messze a legfontosabb) ha a Drávára már vagy eleve kenus rutinnal érkezel, vagy a túra előtti (most hívjuk így) nulladik napot tanulásra és (sok) gyakorlásra szánod. Nézzük mindkét lehetőséget! A Dráva vízitúra előtt más helyszíneink valamelyikén szívesen (és ingyen) megtanítunk kenuzni. Szakmailag felkészülten, türelemmel tanítjuk meg, hogy hogyan kell a kenut irányítani. Tényleg jól tanítunk. Másik sapkáinkban tanárok, trénerek, felnőttképzési szakértők vagyunk és a betanítást egy, a munkafolyamatok betanítására még a II. vh. idején kifejlesztett zseniálisan jól működő módszertan mentén végezzük. Ha pedig nem tudunk más helyszíneink valamelyikén (pl. Gemencen, a Tisza-tavon stb.) megtanítani, akkor a nulladik napon vagy bizonyos esetekben, ahol megvannak erre a feltételek a túra napján "nagyon korán" kell jönni, hogy legyen elég idő a betanulásra és a (sokszori) gyakorlásra. 
 

1. napi Dráva-kenutúra: vízitúra Őrtilos és Vízvár között (45 km)
vizvar-drava-tura-2.jpgŐrtilos egyetlen Dráva-partjánál, a vasútállomástól egy köpésre találkozunk 9 órakor. Felszerelésosztás után vízre tesszük a hajókat és kezdjük a tanulást. Legalább másfél órát szánunk a tanulásra és gyakorlásra, aztán mindenki megejti az indulás előtti pisilési szünetet, bepakoljuk az elemózsiát a hajókba és jöhet 45 km, annak túlnyomó része Horvátország. Szendvics-ebédhez az utolsó bevásárlási lehetőség Őrtilos Szentmihályhegyen a közelben. (Szentmihályhegy Őrtiloshoz tartozik, de nem épültek össze). A napi tudnivalók, naptejezés, bemelegítés, wc... Vízitúránk a Mura és a Dráva találkozásánál kezdődik. 

 

drava-vizitura-22.jpgCsodás tájon, zátonyok között csalinkázunk. Az idő 90%-ában horvátországi kenutúra felér egy Tejút-galaxison kívüli vízitúrával. A tekintélyes sodrás segít a nagyobb napi adag teljesítésében, mindenesetre 45 kilométer a sodrással együtt sem semmi, erre a szakaszra akkor jelentkezz, ha a társaság minden tagja legalább "átlagos" kondíval rendelkezik. 
Zákány; a botovoi-híd (Zákány) pilonjai között pontosan a túravezető által mutatott helyen kell átjönni. 


www.drava-vizitura.eoldal.hu-zakany-utan.jpgEbéd. 
A botovói hídhoz hasonlóan óvatosak leszünk a Répási-hídnál, a túratáv 30-ik kilométerénél. Vízvár előtt letérünk a főágról és felfedezünk egy hihetetlenül izgalmas fattyúágat, majd
érkezünk Vízvárra (191-es fkm). Az Őrtiloson hagyott kocsikhoz vagy teleautó-rendszerben száguldunk vissza, vagy 17:58-kor szépen Vízváron vonatra pattanunk Gyékényesig, ott átszállunk buszra és 18:56-kor szállunk le a buszról Őrtiloson, ahol egy reggel elkövetett (szerintünk zseniális) logisztikai furfangnak köszönhetően már csak kicsit sétaficánkolunk a kocsikig. 


2. napi Dráva-kenutúra: vízitúra Vízvár és Barcs között (38 km)

drava-vizitura-www.drava-vizitura.eoldal.hu--vizvar-utan.jpgBarcsról konvojban megyünk át Vízvárra. A napi tájékoztató, wc, naptejezés, vízitúra előtti bemelegítés .... és a vízre szállás után földöntúli tájon evezünk, tágas sóderpadok, méltóságteljes és a zátonyok közötti kanyarok után a Heresznyei-magaspartnál jó esetben szép számmal láthatunk parti fecskét és gyurgyalogot, amely a 6-7 tojásból álló fészekalját mélyen beássa a part falába. (A "szép számmal" kapcsán egy fájdalmas igazság. Még 10 éve is többezres állomány költött itt, ma már ennek csak töredéke fészkel.)


drava-vizitura-www.drava-vizitura.eoldal.hu-heresznyei-magaspart-uj.jpgVízitúránk első hosszabb, nem csak wc-szünetes pihenője Heresznyénél (185 fkm) a bal parton lesz, ahol régebben "hivatalos" táborozóhely is volt.
Heresznye térségében nem kizárt a sóderbányászat. Ha igen, akkor figyelmet igényel az evezés, szigorúan a túravezető nyomvonalában kell haladni.

 


A hosszabb pihenők mellett a nap során természetesen rövid wc-szünetet sokszor tartunk, hölgyek balra, urak jobbra...
Ebédszünet Babócsa, Jelkusnál (177,8 fkm jobb parton) majd újabb tervezett relax Jaminánál (158,3 fkm, bal parton) 
17:00 óra körül érkezünk Barcsra. Az autók sofőrjei Barcsról busszal visszaugranak a Vízváron hagyott autókért, és minden autó Barcsra jön.   


vizitura-dravan-www.drava-vizitura.eoldal.hu-drava-vizitura-dravaszabolcshoz-kozel-01.jpgSzállás Barcson igény szerint
a) vendégszobák, panziók, pl. egy kellemes panzió kétágyas szobáiban, ill. (evidens) ha valaki egyedül jön a túrára, és nem kíván idegennel szobát megosztani, akkor lehetséges egyedül is szállást kérni, gyermekes családok egymás melletti kétágyas szobákat vagy négyágyas (5 főig pótágyazható) apartmant kaphatnak. 
b) a sátrasok a szabadstrand közelében egy panzió udvarán vagy a Termál kempingben tudják kidobni / felverni sátraikat. Fontos. A túrán nem használjuk a Dráva-partot a sátrazásra, elhagyjuk a partot. Ezt a túrából történő kizárás terhe mellett a jelentkezéskor kérjük szépen jóváhagyólag tudomásul venni, csak így tudsz velünk a Dráva vízitúrán tartani, mivel kizárólag így kapjuk az egynapos túrákra az engedélyt, nem kívánjuk a Nemzeti Parkot "becsapni", nem fogunk "potyázni". 
Vacsora: önellátó (Barcson van több étterem, van kínai büfé, giroszos, "Meki", kvázi minden) 

 

Hívj, +3620934760, minden kérdésre szívesen válaszolunk, továbbá a túra tervezett időpontja függvényében mondjuk (és term. e-mailben át is küldjük) a túradíj összegét

 

Jelentkezés a Dráva vízitúrára: 
 

Kérünk szépen egy hívást! +36209342760
Egyeztessünk 
(időpont, létszám, időtartam, közlekedés, szállás- és étkezés, vízitúrás gyakorlat, a résztvevők....). Kérjük 
az általános szerződési és részvételi feltételek, és a "mit kell hozni" részek gondos és alapos elolvasását, majd ezek elfogadása esetén a jelentkezési lap átküldését a raba_vizitura@yahoo.com e-mail címre.
Visszaigazolást küldünk és a visszaigazolást követően (tehát kizárólag az írásos vísszaigazolás után) kérjük a túradíj utalását.  

(MediaComm Kft., 12001008-00106900-00100007). A banki utalás során a banki közlemény
rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal, a kenutúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és helyét beírni. Ez fontos! Nagyon nem jó, ha - mondjuk - a Mura helyett a Rábán, vagy a Rába helyett a Dráván stb. várunk. Egy fiktív címmel egy példa erejéig mutatjuk is a közlemény rovat helyes kitöltését:

Pl. 2112 Veresegyház, Petőfi u. 4. 2024. június 15-16. Dráva vízitúra

Lehetséges 1-, vagy 2-napos Dráva vízitúra időpontok 2024-ben (ezek az elméletileg lehetséges napok. Minél korábban jelentkeztek, annál valószínűbb, hogy a Dráva túrát tudjuk biztosítani):

 • 2024. május 4-5. Dráva vízitúra
 • 2024. május 11-12Dráva vízitúra
 • 2024. május 18-19. Dráva vízitúra
 • (Pünkösdi kenutúra)
 • 2024. május 19. Dráva vízitúra Pünkösd
 • 2024. május 19-20. Dráva vízitúra Pünkösd
 • 2024. május 20. Dráva vízitúra Pünkösd
 • 2024. május 25-26Dráva vízitúra
 • 2024. június 1Dráva vízitúra
 • 2024. június 1-2Dráva vízitúra
 • 2024. június 2Dráva vízitúra
 • 2024. június 7Dráva vízitúra
 • 2024. június 8Dráva vízitúra
 • 2024. június 8-9. Dráva vízitúra
 • 2024. június 9. Dráva vízitúra
 • 2024. június 10. Dráva vízitúra
 • 2024. június 15Dráva vízitúra
 • 2024. június 15-16. Dráva vízitúra
 • 2024. június 16Dráva vízitúra
 • 2024. június 17Dráva vízitúra
 • 2024. június 22Dráva vízitúra
 • 2024. június 22-23. Dráva vízitúra
 • 2024. június 23. Dráva vízitúra
 • 2024. június 29-30. Dráva vízitúra
 • 2024. július 6Dráva vízitúra
 • 2024. július 6-7. Dráva vízitúra
 • 2024. július 6Dráva vízitúra
 • 2024. július 13Dráva vízitúra
 • 2024. július 13-14. Dráva vízitúra
 • 2024. július 14. Dráva vízitúra
 • 2024. július 20. Dráva vízitúra
 • 2024. július 20-21. Dráva vízitúra
 • 2024. július 21. Dráva vízitúra
 • 2024. július 22. Dráva vízitúra
 • 2024. július 27. Dráva vízitúra
 • 2024. július 27-28. Dráva vízitúra
 • 2024. július 28. Dráva vízitúra
 • 2024. augusztus 3Dráva vízitúra
 • 2024. augusztus 3-4Dráva vízitúra 
 • 2024. augusztus 4Dráva vízitúra
 • 2024. augusztus 10. Dráva vízitúra
 • 2024. augusztus 10-11. Dráva vízitúra
 • 2024. augusztus 11. Dráva vízitúra
 • 2024. augusztus 17. Dráva vízitúra
 • 2024. augusztus 17-18. Dráva vízitúra
 • 2024. augusztus 18. Dráva vízitúra
 • 2024. augusztus 24. Dráva vízitúra
 • 2024. augusztus 24-25. Dráva vízitúra
 • 2024. augusztus 25. Dráva vízitúra
 • 2024. augusztus 31. Dráva vízitúra
 • 2024. augusztus 31. - szeptember 1. Dráva vízitúra
 • 2024. szeptember 1. Dráva vízitúra
 • 2024. szeptember 7. Dráva vízitúra
 • 2024. szeptember 7-8. Dráva vízitúra
 • 2024. szeptember 8. Dráva vízitúra
 • 2024. szeptember 14. Dráva vízitúra
 • 2024. szeptember 14-15. Dráva vízitúra
 • 2024. szeptember 15. Dráva vízitúra
 • 2024. szeptember 21. Dráva vízitúra
 • 2024. szeptember 21-22. Dráva vízitúra
 • 2024. szeptember 22. Dráva vízitúra
 • 2024. szeptember 28. Dráva vízitúra
 • 2024. szeptember 28-29. Dráva vízitúra
 • 2024. szeptember 29. Dráva vízitúra