Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2-napos Dráva vízitúra, Vízvár-Barcs, Barcs-Szentborbás

Dráva kenutúra, Dráva vízitúra: Vízvár - Szentborbás (38 + 19 km)
A Vízvár-Szentborbás vízitúránk kétszer 1-napos Dráva túra. Az első nap Vízvár - Barcs (38 km) földöntúli tájon (az idő 90%-ában Horvátország területén); a második túranapon pedig 18 km-t a Barcs - Szentborbás szakaszon teszünk meg. 
Fontos! A kétnapos kenutúra egészen pontosan két, egymást követő napon tartott egynapos Dráva vízitúra, tehát a Dráva partot az első napi Dráva túra végén ELHAGYJUK, kvázi hírmondónk sem marad, még a sátras vendégek is "bent" egy panzió, ill. vendégház udvarán, vagy kempingben sátraznak. Másnap délelőtt úgy jövünk ki a partra, hogy éjjelre senki nem maradt kint aludni a Dráva parton. 

Nulladik napi érkezés? Találkozás, logisztika
vizvar-drava-tura-2.jpgNem kötelező, de érdemes a nulladik napon jönni, mivel az első túranapi Vízvár - Barcs szakasz 38 km, és bár besegít a Dráva sodrása (horvátul a "dráva" ugyebár azt jelenti, hogy sebes), azért a 38 km mégis csak 38000 méter. 

Találkozás Vízvár egyetlen és eltéveszthetetlen, a Dráva utca folytatását jelentő Dráva partján 10:30-kor. A 11 órás induláshoz (tapasztalat) arra van szükség, hogy a Dráva-túrázó autója 10:30:00-kor itt legyen, mivel ki kell osztani (át kell vennetek) a felszerelést, vízre kell tenni a hajókat, mindenki megejti a pisilési szünetet, bepakoljuk az elemózsiát a hajókba, naptejezés....

drava-vizitura-3.jpgHa pedig valaki nem a nulladik napon jön és 10:30-kor valaki úgy szeretne a Dráva-parton lenni, hogy - mondjuk - budapesti vagy Budapest-környéki, akkor érdemes 7 óra körül az M7-esen kell lenned, mivel a Balaton felé a forgalom lehet, hogy durva lesz. Summa summarom, mondjuk egy 6-órai keléssel a túranapi utazás is "okés", de sokkal nyugisabb a nulladik napon jönni, még akkor is, ha annak evidens szállásköltsége van.

Szállás szempontból logikus választás Barcs, különösen ha valaki 2-napos Dráva kenutúrára jön, hiszen a 2. napi Dráva-vízitúra eleve Barcsról indul. Ha szabad javasolni (hangsúlyozva, hogy a szállást mindenki ott veszi ki, ahol jólesik), hogy ha kétnapos Dráva túrára jöttök, akkor Barcson vagy Barcs közelében keressétek a szállást. Az első napi vízitúra végén könnyen visszajutsz a saját (az első napi túrán) Vízváron hagyott autódhoz. Barcsról a 18:20-as busszal ugrunk vissza a Vízváron hagyott és a nap során biztonságos helyen parkoló kocsikhoz.

 

Céges csapatépítés, iskoláknak osztálykirándulások
Kérhettek a Drávára céges csapatépítő vízitúrát, egyéni vízitúrát, osztálykirándulást. Az egyéni vagy "külön" vízitúrán nincsenek "idegenek", csak az adott csoport tagjai, vagy cég, vagy oktatási intézmény, önkormányzat munkatársai, baráti társaság tagjai vesznek részt a vízitúrán. Ezt hívjuk egyéni Dráva kenutúrának. Az egyéni túrák esetén az időbeosztást természetesen egyeztetjük, ill. a vendégek igényeit követjük. 

 

Először vízitúrázóknak a Dráva vízitúra előtt betanítás 
img_20180913_102058.jpgA Dráva - pláne magasabb víz idején, egy-egy áradás idejéről nem is beszélve - sebes folyó. vízre szállás úgy biztonságos, (márpedig a biztonság minden vízitúrán szent és messze a legfontosabb) ha a Drávára már vagy eleve kenus rutinnal érkezel, vagy a túra előtti (most hívjuk így) nulladik napot tanulásra és (sok) gyakorlásra szánod. Nézzük mindkét lehetőséget! A Dráva vízitúra előtt más helyszíneink valamelyikén szívesen (és ingyen) megtanítunk kenuzni. Szakmailag felkészülten, türelemmel tanítjuk meg, hogy hogyan kell a kenut irányítani. Tényleg jól tanítunk. Másik sapkáinkban tanárok, trénerek, felnőttképzési szakértők vagyunk és a betanítást egy, a munkafolyamatok betanítására még a II. vh. idején kifejlesztett zseniálisan jól működő módszertan mentén végezzük. Ha pedig nem tudunk más helyszíneink valamelyikén (pl. Gemencen, a Tisza-tavon stb.) megtanítani, akkor a nulladik napon vagy bizonyos esetekben, ahol megvannak erre a feltételek a túra napján "nagyon korán" kell jönni, hogy legyen elég idő a betanulásra és a (sokszori) gyakorlásra. 


1. napi Dráva-kenutúra: vízitúra Vízvár és Barcs között
drava-vizitura-www.drava-vizitura.eoldal.hu--vizvar-utan.jpgAzokkal, akik már a nulladik nap befutnak, a nulladik napon megejtettük a kenuzás tanulását és gyakorlását, majd a túra napján, a kenuszállító trélert követve Barcsról konvojban megyünk át Vízvárra. Ha Barcson nem gondoskodtatok a reggeliről, ill. napközbeni elemózsiáról, akkor még Vízváron a Dráva utca község oldali végénél lévő boltban tudod megvásárolni a napközben szükséges élelmet, ill. Vízváron még tudsz rendelni egy 
"r-Andi reggelit" (pár virsli, kockasajt, vaj, dzsem, tej, kakaó, 2 zsemle). 
A napi tájékoztató, wc, naptejezés, vízitúra előtti bemelegítés .... és a vízre szállás után földöntúli tájon evezünk, tágas sóderpadok, méltóságteljes és a zátonyok közötti kanyarok után a Heresznyei-magaspartnál jó esetben szép számmal láthatunk parti fecskét és gyurgyalogot, amely a 6-7 tojásból álló fészekalját mélyen beássa a part falába. (A "szép számmal" kapcsán egy fájdalmas igazság. Még 10 éve is többezres állomány költött itt, ma már ennek csak töredéke fészkel.)


drava-vizitura-www.drava-vizitura.eoldal.hu-heresznyei-magaspart-uj.jpgVízitúránk első hosszabb, nem csak wc-szünetes pihenője Heresznyénél (185 fkm) a bal parton lesz, ahol régebben "hivatalos" táborozóhely is volt.
Heresznye térségében nem kizárt a sóderbányászat. Ha igen, akkor figyelmet igényel az evezés, szigorúan a túravezető nyomvonalában kell haladni.

 


A hosszabb pihenők mellett a nap során természetesen rövid wc-szünetet sokszor tartunk, hölgyek balra, urak jobbra...
Ebédszünet Babócsa, Jelkusnál (177,8 fkm jobb parton) majd újabb tervezett relax Jaminánál (158,3 fkm, bal parton) 
17:00 óra körül érkezünk Barcsra. Az autók sofőrjei Barcsról busszal visszaugranak a Vízváron hagyott autókért, és minden autó Barcsra jön.   


vizitura-dravan-www.drava-vizitura.eoldal.hu-drava-vizitura-dravaszabolcshoz-kozel-01.jpgSzállás Barcson igény szerint
a) vendégszobák, panziók, pl. egy kellemes panzió kétágyas szobáiban, ill. (evidens) ha valaki egyedül jön a túrára, és nem kíván idegennel szobát megosztani, akkor lehetséges egyedül is szállást kérni, gyermekes családok egymás melletti kétágyas szobákat vagy négyágyas (5 főig pótágyazható) apartmant kaphatnak. 
b) a sátrasok a szabadstrand közelében egy panzió udvarán vagy a Termál kempingben tudják kidobni / felverni sátraikat. Fontos. A túrán nem használjuk a Dráva-partot a sátrazásra, elhagyjuk a partot. Ezt a túrából történő kizárás terhe mellett a jelentkezéskor kérjük szépen jóváhagyólag tudomásul venni, csak így tudsz velünk a Dráva vízitúrán tartani, mivel kizárólag így kapjuk az egynapos túrákra az engedélyt, nem kívánjuk a Nemzeti Parkot "becsapni", nem fogunk "potyázni". 
Vacsora: önellátó (Barcson van több étterem, van kínai büfé, giroszos, "Meki", kvázi minden) 

 

2. napi Dráva-túra: Barcstól Szentborbásig evezünk
www.drava-vizitura.eoldal.hu-drava-csomoros-sziget-001.jpgReggeli: önellátó. Barcson könnyű vásárolni és több helyen lehet reggelizni. 
Reggel érdemes megvenni a napközben elfogyasztani tervezett elemózsiát. 
Mai vízitúránk Szentborbásig a Dráván 19-20 km. Azért írjuk, hogy 20 kilométer, mert menet közben izgi helyekre, szépséges oldalágakba is bekukkantunk. Barcs és Szentborbás között az első naphoz képest minimálisan lassabb a Dráva, de még mindig tisztességes tempóval hoz minket a víz. 

 

9-kor logisztikázunk, minél több autót Szentborbásra telepítünk és a sofőrök a lehető legkevesebb autóval visszajönnek Barcsra a Dráva kenutúra mai starthelyére.
drava-vizitura-szborbashz-kozel-4.jpgAz immár szokásos reggeli tájékoztató, wc, naptejezés, bemelegítés után 10:00-kor vízre szállunk és szállunk, repülünk, újabb szenzációs Dráva-szakaszon evezgetünk. 
Utunkba ejtjük a Csomoros-szigeti tanösvényt (149-es fkm), megpihenünk Drávatamásinál, és egy izgalmas, rejtélyes mellékágon - ha tudunk - beevezünk Tótújfalu felé, majd ebédszünet.
13:00 körül (de ne vegyél színházjegyet, tehát lehet, hogy a körül nagyon körülbelül) érkezünk Szentborbásra (133 fkm). Mivel reggel már az autók többségét ide telepítettük, Barcs érintésével a többség indul haza, ill. aki még marad, annak javasolunk egy kirándulást Felsőszentmártonba vagy Tótújfaluba.

2023-plitvice.jpgA mi kedvencünk Felsőszentmárton, ahol elvétve még hallani horvát szavakat az utcán, és ahol megnézheted az Ormánság egyik különlegességét, a talpasházat. Aki még ezek után is friss, annak egy késő délutáni (akár bringa (!)) útvonalba bevehető Markóc, egy kis ránézés a mocsárra. Mivel Barcsnál (is) híd van, át is ugorhatsz Horvátországba, vagy ha a Dráva vízitúra egy hosszabb vakáció része, akkor lehet, hogy még ma este a magyar oldalon éjszakázol, és holnap már a Horvát tengerparton vagy Plitvicénél vagy. 
Vacsora: megint csak az arra esetre, ha még maradsz a Dráva túra után ... a vacsora lehet rendelt hami Szentborbáson a vízháznál a Dráva-parton. Házi kolbász és hurka, vegyes savanyú, héjában sült krumpli, idénygyümölcs, a vegetáriánusoknak csőben sült cukkinis tészta reszelt kecskesajttal, idénygyümölcs. Durván jók. 

 

Hívj, +3620934760, minden kérdésre szívesen válaszolunk, továbbá a túra tervezett időpontja függvényében mondjuk (és term. e-mailben át is küldjük) a túradíj összegét
 

Jelentkezés a Dráva vízitúrára: 
 

Kérünk szépen egy hívást! +36209342760
Egyeztessünk 
(időpont, létszám, időtartam, közlekedés, szállás- és étkezés, vízitúrás gyakorlat, a résztvevők....). Kérjük 
az általános szerződési és részvételi feltételek, és a "mit kell hozni" részek gondos és alapos elolvasását, majd ezek elfogadása esetén a jelentkezési lap átküldését a raba_vizitura@yahoo.com e-mail címre.
Visszaigazolást küldünk és a visszaigazolást követően (tehát kizárólag az írásos vísszaigazolás után) kérjük a túradíj utalását.  

(MediaComm Kft., 12001008-00106900-00100007). A banki utalás során a banki közlemény
rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal, a kenutúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és helyét beírni. Ez fontos! Nagyon nem jó, ha - mondjuk - a Mura helyett a Rábán, vagy a Rába helyett a Dráván stb. várunk. Egy fiktív címmel egy példa erejéig mutatjuk is a közlemény rovat helyes kitöltését:

Pl. 2112 Veresegyház, Petőfi u. 4. 2024. június 15-16. Dráva vízitúra

Lehetséges 1-, vagy 2-napos Dráva vízitúra időpontok 2024-ben (ezek az elméletileg lehetséges napok. Minél korábban jelentkeztek, annál valószínűbb, hogy a Dráva túrát tudjuk biztosítani):

 • 2024. május 4-5. Dráva vízitúra
 • 2024. május 11-12Dráva vízitúra
 • 2024. május 18-19. Dráva vízitúra
 • (Pünkösdi kenutúra)
 • 2024. május 19. Dráva vízitúra Pünkösd
 • 2024. május 19-20. Dráva vízitúra Pünkösd
 • 2024. május 20. Dráva vízitúra Pünkösd
 • 2024. május 25-26Dráva vízitúra
 • 2024. június 1Dráva vízitúra
 • 2024. június 1-2Dráva vízitúra
 • 2024. június 2Dráva vízitúra
 • 2024. június 7Dráva vízitúra
 • 2024. június 8Dráva vízitúra
 • 2024. június 8-9. Dráva vízitúra
 • 2024. június 9. Dráva vízitúra
 • 2024. június 10. Dráva vízitúra
 • 2024. június 15Dráva vízitúra
 • 2024. június 15-16. Dráva vízitúra
 • 2024. június 16Dráva vízitúra
 • 2024. június 17Dráva vízitúra
 • 2024. június 22Dráva vízitúra
 • 2024. június 22-23. Dráva vízitúra
 • 2024. június 23. Dráva vízitúra
 • 2024. június 29-30. Dráva vízitúra
 • 2024. július 6Dráva vízitúra
 • 2024. július 6-7. Dráva vízitúra
 • 2024. július 6Dráva vízitúra
 • 2024. július 13Dráva vízitúra
 • 2024. július 13-14. Dráva vízitúra
 • 2024. július 14. Dráva vízitúra
 • 2024. július 20. Dráva vízitúra
 • 2024. július 20-21. Dráva vízitúra
 • 2024. július 21. Dráva vízitúra
 • 2024. július 22. Dráva vízitúra
 • 2024. július 27. Dráva vízitúra
 • 2024. július 27-28. Dráva vízitúra
 • 2024. július 28. Dráva vízitúra
 • 2024. augusztus 3Dráva vízitúra
 • 2024. augusztus 3-4Dráva vízitúra 
 • 2024. augusztus 4Dráva vízitúra
 • 2024. augusztus 10. Dráva vízitúra
 • 2024. augusztus 10-11. Dráva vízitúra
 • 2024. augusztus 11. Dráva vízitúra
 • 2024. augusztus 17. Dráva vízitúra
 • 2024. augusztus 17-18. Dráva vízitúra
 • 2024. augusztus 18. Dráva vízitúra
 • 2024. augusztus 24. Dráva vízitúra
 • 2024. augusztus 24-25. Dráva vízitúra
 • 2024. augusztus 25. Dráva vízitúra
 • 2024. augusztus 31. Dráva vízitúra
 • 2024. augusztus 31. - szeptember 1. Dráva vízitúra
 • 2024. szeptember 1. Dráva vízitúra
 • 2024. szeptember 7. Dráva vízitúra
 • 2024. szeptember 7-8. Dráva vízitúra
 • 2024. szeptember 8. Dráva vízitúra
 • 2024. szeptember 14. Dráva vízitúra
 • 2024. szeptember 14-15. Dráva vízitúra
 • 2024. szeptember 15. Dráva vízitúra
 • 2024. szeptember 21. Dráva vízitúra
 • 2024. szeptember 21-22. Dráva vízitúra
 • 2024. szeptember 22. Dráva vízitúra
 • 2024. szeptember 28. Dráva vízitúra
 • 2024. szeptember 28-29. Dráva vízitúra
 • 2024. szeptember 29. Dráva vízitúra