Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


4-napos Dráva vízitúra

drava-vizitura-te-101-horvatorszagbol.jpgDráva vízitúra, 4-napos kenutúra a Dráván! Az első napon megtanulsz kenuzni, sokat gyakoroljátok a kenu irányítását, teszünk egy gyönyörű kört (5-10 km) is, a második napon Vízvár-Barcs (38 km), a harmadik napon Barcs-Szentborbás (19 km), a negyedik napon Szentborbás-Drávasztára (18 km). 4 nap Dráva = Nirvána (majdnem)

A jó vízitúra biztonságos. Evidens: még a Dráván is. Ez a kenuzás (is) az. Az itt bemutatott Dráva-túránk olyan vízitúra, ahol az első napot a kenuzás megtanulására szánjuk. Természetesen már az első nap élvezeti mértéke is "millió-a-végtelenediken", mivel (bocs) agyeldobóan szép helyeken gyakorlunk. A további napok pedig biztonságos vízitúrák - ebben a méretkategóriában - Európa egyik legtisztább nagy folyóján, folyamán. A Dráva túra tartalmilag egymást követő 1-napos túrákból áll, ugyanis a Dráva partot az első napi betanulás, és a többi napi vízitúra végén is ELHAGYJUK. Nem csak a vendégházas vendégek (ők eleve), hanem a sátras vendégek is Vízváron vagy Barcson egy panzió, ill. vendégház udvarán, vagy kempingben sátraznak. Másnap délelőtt úgy jövünk ki a partra, hogy éjjelre senki nem maradt kint aludni a Dráva parton. 

Szállás

vizitura-dravan-www.drava-vizitura.eoldal.hu-drava-vizitura-dravaszabolcshoz-kozel-01.jpgSzállás Barcson vagy Vízváron igény szerint
a) vendégszobák, panziók, pl. egy kellemes panzió kétágyas szobáiban, ill. (evidens) ha valaki egyedül jön a túrára, és nem kíván idegennel szobát megosztani, akkor lehetséges egyedül is szállást kérni, gyermekes családok egymás melletti kétágyas szobákat vagy négyágyas (5 főig pótágyazható) apartmant kaphatnak. 
b) a sátrasok (ha Barcs mellett döntenek) a szabadstrand közelében egy panzió udvarán, vagy a Termál kempingben tudják kidobni / felverni sátraikat. Fontos. Nem használjuk a Dráva-partot a sátrazásra, elhagyjuk a partot. Ezt a túrából történő kizárás terhe mellett a jelentkezéskor kérjük szépen jóváhagyólag tudomásul venni, csak így tudsz velünk a Dráva vízitúrán tartani. 
Vacsora: önellátó (Barcson van több étterem, van kínai büfé, giroszos, "Meki", kvázi minden) 

 

1. napi Dráva-túra: tanulás, gyakorlás, ... és még több gyakorlás 
Kezdőknek, kevésbé rutinos, ill. gyors sodrásos folyókat eddig még nem próbált kenuzóknak a Dráva vízitúra előtt betanítás 
img_20180913_102058.jpgAz egész első nap délutánját a tanulásra, gyakorlásra szánjuk. Több legyet is ütünk egy csapásra. Egyrészt biztonságossá, másrészt - szenvedés helyett - őrülten élvezetessé tesszük a Dráva-vízitúrát, mivel klassz dolog a kenuval úgy száguldozni, mintha lenne egy saját Forma 1-es pályád és egy versenyautód. Harmadrészt pedig az a táj, ahol tanulunk sem semmi. Nagyjából földöntúlian gyönyörű helyen teszünk meg egy fantasztikusnál is jobb kört. 

md20150622-0525-mura-drava-vizitura.jpgSzakmailag felkészülten, türelemmel tanítjuk meg, hogy hogyan kell a kenut irányítani. Mivel a Dráva - pláne áradás idején - sebes folyó, a vízre szállás úgy biztonságos, ha ezt az első napot tanulásra és (sok) gyakorlásra szánod. Csak így működik. Jól tanítunk. Másik sapkáinkban mindannyian tanárok, trénerek, felnőttképzési szakértők vagyunk. Vízvár egyetlen Dráva-partjánál találkozunk - ha nem egyeztettünk más időpontot - 12:30-kor úgy, hogy kérjük legyetek túl az ebéden! Felszerelésosztás után vízre tesszük a hajókat és kezdjük a tanulást. Lehet, hogy 3 órát vagy akár többet szánunk a tanulásra és gyakorlásra. A betanulás addig tart, amíg  "minden tökéletes". 

 

2. napi Dráva-kenutúra: vízitúra Vízvár és Barcs között (38 km)

drava-vizitura-www.drava-vizitura.eoldal.hu--vizvar-utan.jpgA napi tájékoztató, wc, naptejezés, vízitúra előtti bemelegítés .... és a vízre szállás után földöntúli tájon evezünk, tágas sóderpadok, méltóságteljes és a zátonyok közötti kanyarok után a Heresznyei-magaspartnál jó esetben szép számmal láthatunk parti fecskét és gyurgyalogot, amely a 6-7 tojásból álló fészekalját mélyen beássa a part falába. (A "szép számmal" kapcsán egy fájdalmas igazság. Még 10 éve is többezres állomány költött itt, ma már ennek csak töredéke fészkel.)


drava-vizitura-www.drava-vizitura.eoldal.hu-heresznyei-magaspart-uj.jpgVízitúránk első hosszabb, nem csak wc-szünetes pihenője Heresznyénél (185 fkm) a bal parton lesz, ahol régebben "hivatalos" táborozóhely is volt.
Heresznye térségében nem kizárt a sóderbányászat. Ha igen, akkor figyelmet igényel az evezés, szigorúan a túravezető nyomvonalában kell haladni.

 


A hosszabb pihenők mellett a nap során természetesen rövid wc-szünetet sokszor tartunk, hölgyek balra, urak jobbra...
Ebédszünet Babócsa, Jelkusnál (177,8 fkm jobb parton) majd újabb tervezett relax Jaminánál (158,3 fkm, bal parton) 
17:00 óra körül érkezünk Barcsra. Az autók sofőrjei Barcsról busszal visszaugranak a Vízváron hagyott autókért, és minden autó Barcsra jön, ahol felveszik a sofőrök az utasaikat.   

 

3. napi Dráva-túra: Barcs-Szentborbás (19 km)

www.drava-vizitura.eoldal.hu-drava-csomoros-sziget-001.jpgReggeli: önellátó. Barcson könnyű vásárolni és több helyen lehet reggelizni. Reggel érdemes megvenni a napközben elfogyasztani tervezett elemózsiát. 
Mai vízitúránk Szentborbásig a Dráván 19-20 km. Azért írjuk, hogy 20 kilométer, mert menet közben izgi helyekre, szépséges oldalágakba is bekukkantunk. Barcs és Szentborbás között az első naphoz képest minimálisan lassabb a Dráva, de még mindig tisztességes tempóval hoz minket a víz. 

 

9-kor logisztikázunk, minél több autót Szentborbásra telepítünk és a sofőrök a lehető legkevesebb autóval visszajönnek Barcsra a Dráva kenutúra mai starthelyére.
drava-vizitura-szborbashz-kozel-4.jpgAz immár szokásos reggeli tájékoztató, wc, naptejezés, bemelegítés után 10:00-kor vízre szállunk és szállunk, repülünk, újabb szenzációs Dráva-szakaszon evezgetünk. 
Utunkba ejtjük a Csomoros-szigeti tanösvényt (149-es fkm), megpihenünk Drávatamásinál, és egy izgalmas, rejtélyes mellékágon - ha tudunk - beevezünk Tótújfalu felé, majd ebédszünet.
13:00 körül (de ne vegyél színházjegyet, tehát lehet, hogy a körül nagyon körülbelül) érkezünk Szentborbásra (133 fkm). Mivel reggel már az autók többségét ide telepítettük, Barcs érintésével a többség indul haza, ill. aki még marad, annak javasolunk egy kirándulást Felsőszentmártonba vagy Tótújfaluba.

 

4. napi Dráva-túra: Szentborbás-Drávasztára (18 km)
drava-vizitura-betanulas-elott-meg-mindenki.jpgLogisztikiával kezdjük a napot, hogy amikor Drávasztárán beérünk a célba, a kenuk tisztítása után "csak" be kelljen csüccsenni a már ott parkoló autókba, ill. legyen elég autó, hogy azokat a sofőröket, akinek a kocsija még Szentborbáson van, vissza lehessen a túra végén vinni az autókhoz. Jön az ilyenkorra már szinte várt :)) napi "szentbeszéd"/briefing, wc, naptejezés, bemelegítés után 10:00-kor vízre szállunk; és jöjjön a hadd-el-hadd, de nem a mondás eredeti értelmében, hanem hagyd el a **** buksidat, dobd el az a***dat. Brutál, brutál, brutál. A Drávában nem lehet csalódni. Azon túrázóinknak, akik nem tudják a Dráva túra végén abbahagyni a sírást-rívást, 100-as papírzsebkendőket adunk.

 

Hívj, +3620934760, minden kérdésre szívesen válaszolunk, továbbá a túra tervezett időpontja függvényében mondjuk (és term. e-mailben át is küldjük) a túradíj összegét

 

Jelentkezés a Dráva vízitúrára 
 

vizvar-drava-tura-2.jpgKérünk szépen egy hívást! +36209342760
Egyeztessünk 
(időpont, létszám, időtartam, közlekedés, szállás- és étkezés, vízitúrás gyakorlat, a résztvevők....). Kérjük 
az általános szerződési és részvételi feltételek, és a "mit kell hozni" részek gondos és alapos elolvasását, majd ezek elfogadása esetén a jelentkezési lap átküldését a raba_vizitura@yahoo.com e-mail címre.
Visszaigazolást küldünk és a visszaigazolást követően (tehát kizárólag az írásos vísszaigazolás után) kérjük a túradíj utalását.  

(MediaComm Kft., 12001008-00106900-00100007). A banki utalás során a banki közlemény
rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal, a kenutúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és helyét beírni. Ez fontos! Nagyon nem jó, ha - mondjuk - a Mura helyett a Rábán, vagy a Rába helyett a Dráván stb. várunk. Egy fiktív címmel egy példa erejéig mutatjuk is a közlemény rovat helyes kitöltését:

Lehetséges 4-napos Dráva vízitúra időpontok 2024-ben:

 • 2024. március 29. - április 1. Dráva vízitúra Húsvét
 • 2024. május 17-20Dráva vízitúra Pünkösd
 • (Pünkösdi kenutúra, pénteki betanulás, szombat-hétfő Dráva)
 • 2024. június 17-20. Dráva vízitúra 
 • 2024. június 24-27. Dráva vízitúra 
 • 2024. július 1-4. Dráva vízitúra 
 • 2024. július 8-11. Dráva vízitúra 
 • 2024. július 15-18. Dráva vízitúra
 • 2024. július 22-25. Dráva vízitúra 
 • 2024. július 29. - augusztus 1. Dráva vízitúra 
 • 2024. augusztus 5-8. Dráva vízitúra 
 • 2024. augusztus 12-15. Dráva vízitúra 
 • 2024. augusztus 17-20. Dráva vízitúra KIEMELT IDŐPONT
 • 2024. augusztus 26-29. Dráva vízitúra 
 • 2024. szeptember 2-5. Dráva vízitúra 
 • 2024. szeptember 9-12. Dráva vízitúra 
 • 2024. szeptember 16-29. Dráva vízitúra