Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rába vízitúra önállóan (kenubérlet)

2013-095.jpgKenubérlési lehetőség nincsen, nem adunk kölcsön hajót, de szívesen várunk a Rábán szervezett vízitúráinkon! Lásd a többi menüpontot, vagy kérjetek testre szabott ajánlatot Rába-evezésre!
 

 

 

Önálló kenutúra a Rábán bármikor, amikor nektek jó, az átadás-átvétel logisztikáját egyeztetve

 


A vezetett túrák biztonságosabbak
Bérelni is lehetséges, de elsősorban vezetett vízitúráinkat javasoljuk figyelmedbe/figyelmébe. A vezetett vízitúrákon sem lehet kizárni, de mégis elenyészően ritka a baleset. A (be)tanítás, a vízitúra tervezése, a vízitúra vezetése és irányítása miatt a balesetveszély a vezetett vízitúrákon extrém alacsony. 
A kenutúra biztonságának fontos pillére, hogy a résztvevőket megtanítjuk kenut jól kormányozni és menet közben folyamatosan adjuk az instrukciókat. Ezt kérjük megfontolni. Ha ennek átgondolása után mégis "csak" bérelni szeretnétek kenut, és komoly vízitúra tapasztalattal bíró, rutinos kenus vagy, készséggel állunk rendelkezésedre bérlettel.

 

 

Kenubérlet felelősen
A hajózási szabályzat szerint (a hajózási szabályzat ugyanolyan jogszabály mint a KRESZ, csak a "vizekre van kitalálva"):
"nyilvántartásba vételre nem kötelezett vízi sporteszközt az vezethet, aki
a) a 14. életévét betöltötte,
b) úszni tud,
c) a vezetésben kellő gyakorlattal rendelkezik, és
d) ismeri az e Szabályzat rendelkezéseit, valamint az igénybe vett vízterület sajátosságait".

A kenu nyilvántartásba vételre nem kötelezett sporteszköz. Az életkor nem kérdés, az úszni tudás megítélésében is általában a vendégek (amennyire lehet) objektívek szoktak lenni. Kire mondják, hogy "tud úszni"?
Az általános zsinórmérték a 200 méter leúszásának a képessége. Tőlünk akkor bérelhettek kenut, ha a legénység 50%-a le tud úszni 1000 (!) métert, és a másik fele is tud úszni legalább 500 métert. Ez a ti érdeketekben van. Úszni nem tudó személy NEM lehet a hajóban. A vezetett vízitúráinkon az utasok esetén nincs életkori megkötés, kenubérlet esetén csak olyan gyermek szállhat utasként is hajóba, aki betöltötte a 8 éves életkort.

 Tudásfelmérés 0 Ft
1) A "kellő" gyakorlatról kérjük, hogy nyilatkozz. Ha nem a valóságnak megfelelően nyilatkozol, értelemszerűen az a te felelősségedet és magadat sodorhatod bajba vele.
2) Ha a legkisebb mértékig is bizonytalan vagy abban, hogy van-e "kellő" gyakorlatod, készséggel megnézünk. Meggyőződünk a tudásodról. 
Ismerjük a Rábát. E sorok írója vízitúra vezető képzések vezetője, túravezető, két évtizedes tapasztalattal. Meg tudjuk állapítani, hogy rendelkezel-e "kellő gyakorlattal", mégpedig a Rábához, még pontosabban a Rába adott vízszintjéhez kellő gyakorlattal.

A lakóhelyeteket is figyelembe vevő egyeztetett helyen - pl. Szigetközi vagy Hernád vagy Tiszabecsi helyszínen - egy vízitúránk előtt 10 perccel üljetek be egy kenuba és ingyen "megnézünk". A tudásfelmérés térítésmentes. Ha tényleg biztonságban vagytok, mindenki megnyugszik, és X hónap, hét és nap múlva vár majd rátok a felszerelés a Rábán. Ha viszont tanulásra van szükség, kapcsolódj(atok) be egy vízitúránkba 1 napra és megtanítjuk mindazt, ami ahhoz kell, hogy "Rába-készek" legyetek. A (be)tanításnak külön díja nincs, a vízitúra díját értelemszerűen ki kell fizetni. Felkészítés a Rábából (kérésre: 3990 Ft)
"Ismeri a víz.. sajátosságait..."
1. Ha már voltál korábban a Rábán Körmend felett, annak minden, a bérlet során érinteni kívánt szakaszán, akkor "ismerheted a sajátosságokat", jó eséllyel nincs szükséged a felkészítésre.
1.1. Ha Körmend "alá" (Győr felé Körmend után) is akartok menni, de korábban arra még nem voltatok, akkor sem tukmálunk rád plusz szolgáltatást, ugyanis Körmend alatt a Rába elég átlagos folyóvá válik evezéstechnikai szempontból, de természetesen torlasz, zátony mindig lehet, tehát állunk rendelkezésedre.
2. Ha nem ismered a Rábát, akkor más forrásból is tájékozódhatsz, mindazonáltal ha igényled, tőlünk kapsz Google Föld térképeket, bejelölve az odafigyelést igénylő pontokat és ezen pontoknál virtuális utazást tartunk. Elmondjuk, hogy a bejelölt helyeken milyen instrukciókat hallanál tőlünk, ha ott lennénk veled. A bonyolultabb manőverezést igénylő helyek érdekesek, ezeket nézzük át. Az odafigyelést igénylő helyeket megmutatjuk és közösen át-, ill. megbeszéljük, hogy az adott helyen a ti legénységeteknek mit kell csinálni. Ha mondjuk egy 5 fős kenuban vagytok négyen, akkor még a Rába túra előtt megállapodunk abban, hogy azon a bizonyos ponton majd ott és akkor a valóságban, "a stroke (vezérevezős) a bal oldalon balra húzza be a kenu orrát, a kormányos bal oldalon hátra evezzen eltolással, a kettes és hármas pedig jobb oldalon erősen húzzon előre. Amint megvan az éles bal forduló,
mindenki előre evez. Amint elhagytátok a torlaszt/akadályt, visszaáll a fésű, más néven halszálka alakzat, azaz a stroke és a hármas, ill. a kettes és a kormányos eveznek azonos oldalon'.

Az odafigyelést igénylő helyek gyűjteményét frissítjük, de lévén a Rába a Rába, nem ígérjük, hogy az utolsó fotó széria után 15 perccel nem akad be majd valahol egy "mamutfenyő" valahol. Kell majd rögtönözni. És itt visszautalunk a "kellő gyakorlatra". Azért tanítunk meg egy MÁS szinten kenuzni, hogy az ad hoc reagálást igénylő helyzetekben is tudjatok improvizálni.

 

 

Szállás-szervezés ha tőlünk kéritek: 3990 Ft 
A szállás a Rába mentén végig lehet igény szerint sátor vagy szoba. A sátrazás "átlagosan" 1200 Ft/fő/éjszaka, a szobák 2500-3900 Ft/fő/éjszaka ár körül. A felnőtteknek a legtöbb helyen településenként változó idegenforgalmi adót kell fizetniük.
A szállásfoglalást intézhetitek magatok és ránk is bízhatjátok. A legjobb szállás, amit ti magadnak foglaltok a Google vagy szallas.hu vagy más szállásfoglaló portál segítségével, mivel hiába mondtok el minden részletesen, kimaradhat olyan részlet, hogy valakinek poratka-allergiája van és jó, ha ti tisztáztok mindent a szállásadókkal.
A szállás-szervezés és foglalás időigényes folyamat, e-mail váltásokat, telefonálgatást igényel, ha tőlünk kéred a szállások foglalását, a szállás-szervezés díja 3990 Ft. Kérjük jelezd a jelentkezési lapot küldő e-mail törzsében, ha kérsz szállás-szervezést.

 

Tanácsadás: 3990 Ft 
Kialakítottunk egy olyan logisztikát, amelyet neked is szívesen javasolunk és lehetővé teszi, hogy minden este az autód már veled legyen. Ezt szívesen megismertetjük veled.

 

 


Javasolt szakaszok és időbeosztás
raba-vizitura-www.raba-vizitura.eoldal.hu-pityerszer-skanzen-2014.jpg1. napi Rába-vízitúra: Szentgotthárd-Rábagyarmat (25 km)

Délelőtt utazás Szentgotthárdra, majd a vízitúra után ha van kedvetek érdemes elmenni az Őrségbe, pl. Szalafőre. Kocsiról ott válthattok bérelt kerékpárra és irány Szlovénia. Google térképet adunk e-mailben a követendő útvonalról. Visszafelé nézzétek meg a Pityerszert, majd jöhet egy vacsora Szalafőn, egy fantasztikus hangulatú olcsó vendéglőben.

 

 

2. napi Rába-túra: Rábagyarmat - Csákánydoroszló (15)

20141019_vizitura-kenutura-strem-a-pinka-keresztezodestol-par-szaz-meterre.jpgCsákánydoroszlóról délután érdemes kirándulni egyet a Strémhez, a vasfüggöny folyójához. 

 

 

3. nap: Csákánydoroszló - Körmend (15)
Ragyogó program lehetőségek, pl. íjászat, bevásárlás.

 

 

4. nap: Körmend-Molnaszecsőd a Rábán (15) Fakultatív programként környékbeli kirándulást javasolunk, pl. Őriszentpéter környékének felfedezését.
 

 

5. nap: Molnaszecsőd-Rábahídvég
Fakultatív programként környékbeli kirándulást javasolunk, pl. Sárvári vár és wellness, Szombathely nevezetességei és kulturális programjai. 

 

Bérelt hajóban kutya (házi állat) a Rábán NEM hozható.  

 


A bérleti és szállítási díjak
A bérlet előnye, hogy bármikor vízitúrázhattok, a bérleti díj azonos a vezetett túra díjával, ill. bérlet esetén az üres helyeket ki kell fizetni, pl. egy 4 vagy 5 fős család 2, egyenként 3-személyes kenuban túrázik úgy, hogy a középső helyet az egyik (vagy mindkét) helyen a hordó(k)nak üresen hagyjátok.
Bérlet esetén felmerül még a kenuszállítás díja, amely 270 Ft/km.

 

 

Letét a kenu, a lapátok, mentőmellények és hordó vonatkozásában

Bérlet esetén egyrészt a bérelt kenuk értéke felével azonos kaució fizetendő, amelynek összege kenunként 200.000 Ft. Továbbá a kaució összege mellényenként és lapátonként 12-12 e Ft, hordónként 8000 Ft.
Példa. 
Egy 2, egyenként 3 személyes kenut bérlő 4 fős család esetén a fizetendő letét 200.000 Ft (a 2 kenuból 1 ára), a 4 mellény és 4 lapát után 8*12.000, a két hordó után 2*8000 = 312 ezer forint.
Károsodás nélküli visszaadás esetén a kaució (letét) az ügyintézési díj, bankköltség és tranzakciós díjak levonása mellett kerül visszafizetésre. (97% kerül visszautalásra)

 


Kenubérlet és fizetés:
Kérünk egy hívást (+36 209 342 760) vagy egy e-mailt, (raba_vizitura@yahoo.com) miután elolvastad a feltételeket, tudnivalókat a honlapon.
Küldünk egy jelentkezési lapot, amelyet úgy kérjünk kitöltve a raba_vizitura@yahoo.com e-mailre visszaküldeni mintha vezetett vízitúrán vennétek részt, ill. kérjük a bérleti és kapcsolódó díjak átutalását.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a túrára jelentkező számlázási címét, a létszámot, a bérlet kezdési és befejezési időpontját valamint helyét (honnan-hova, pl. Csörötnek-Győr) beírni. (Pl. Rábai Márta, 8 fő, 07. 17-23)