Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. augusztus 12-14. Rába vízitúra

kenutura-vizitura-3.jpg3-napos Rába-vízitúra. Szenzációs, fenomenális, káprázatos Rába kenutúra. Evezz velünk 3-napos Rába-vízitúránkon! Még nem eveztél? Semmi gond! Az először vízitúrázóknak a kenutúra előtt sodrás nélküli vagy gyenge sodrásos vízitúra terepen megtanítjuk a kenuzás csínját-bínját, hiszen nem lehet "csak úgy" a Rábán vízre szállni!

Jól tanítunk, civilben is ezt csináljuk. Türelmesek vagyunk, betartjuk a fokozatosságot. M
egtanítunk jól kormányozni, nálunk a borulás fehér holló. Hozzáértéssel, türelemmel, odafigyeléssel tanítunk. Arra törekszünk, hogy a Rábán is nálunk kapd a legbiztonságosabb vízitúrát. Ha még nem vagytok rutinos vízitúrázók, hívj időben, egyeztessük a túra előtti betanulást. Egyeztessünk, hogy sodrás nélküli vízitúra-terepen megtanulj kenuzni! Megtanítunk jól kormányozni, nálunk jóformán senki sem borul! A vízitúra-vezetőink jobban vigyáznak, mint egy kotlós. Hajó: kenu, korlátozott számban kajak. 


kenutura-vizitura-4.jpgWc: a pihenőket nem tüntetjük fel, de diszkréten, hölgyek jobbra, urak balra elven "számtalanszor" pisilünk
 

Szállás: A vízitúrázóknak a szállás igény szerint sátor vagy vendégházi szoba! A sátrazás helyszíntől függően 2000 Ft/fő/éjszaka körüli összeg, a szobaárak 5000-15000 Ft/fő/éjszaka között.

 

Szállásfoglalás: ahogy nektek kényelmes, a szállást intézhetitek magatok is (google, szallas.hu stb.), ill. ránk is bízhatjátok.
 

raba-magaslesrol-uj.jpg
Logisztika: A "vonatosoknak" is, az autósoknak "tökéletes" logisztika, hiszen a "sofőrök" (a sofőr valaki a társaságból vagy családból) leviszik a kocsikat az aznapi célba, a túravezető pedig visszahozza a sofőröket az indulási pontra. Ez a transzfer. A transzfer eredménye, hogy a poggyászt nem kell szállítani és a túranap végén a kocsidhoz érkezel. Van, amikor erre sincs szükség, mivel busszal ugrunk fel a vízre szállás helyére és a szálláshoz, (meg természetesen a kocsikhoz) érkezünk.
Az 
utolsó napon a vízitúra végén már csak be kell szállni az autókba és lehet indulni haza.
Étkezés: önellátó vagy rendelhető vacsora. 


1. napi vízitúra: Tanulás majd Alsószölnök - Szentgotthárd (6+9 km)
kenutura-vizitura-5.jpgTalálkozás 12:30-kor
Szentgotthárdon az Alpokalja Panzió és Kempingben. 

A panzió és kemping Szentgotthárdon belül a vasútállomáshoz közel, a Rába-Lapincs torkolatnál található. Szentgotthárd egyébként is biztonságos hely, ráadásul a recepciós házikóból a parkolóra látni, sőt, még a sorompóval zárt területre is be lehet parkolni, azaz a kocsit nyugodt szívvel itt hagyhatod. 
11.54-kor jön be Szentgotthárdra egy olyan vonat, amelyre Szombathelyen a Bp-Keletiből jövő IC-ről lehet átszállni. Azaz, ha vonattal jössz, kb. 12:10-re megérkezel Szentgotthárdon belül a találkozási helyre. Minden romlandó mehet a hűtőszekrényekbe. Aki nem akar költözni, kidobhatja a sátrat, vagy beteheti egy zárt helyre a poggyászát, ill. be lehet költözni a szobákba. A találkozásra már úgy gyere, hogy átöltöztél a vízhez, megvolt a naptejezés, wc, nálad van a víz/étel/tartalékruha. 12:30 Üdvözlés, tájékoztató, ebéd, majd pár perc buszozással átugrunk a vízre szállás helyére. Mire lesz szükséged? Fürdőruha, tartalék póló és short, víz és szendvics, sapka, napszemüveg, naptej kell. Biciklis kesztyű jól jöhet. Kötelező a lábat stabilan tartó lábbeli, amit nem sajnálsz, aminek hátul is van pántja, amivel nem csúszhatsz meredek, vizes parton sem, amivel bátran a vízbe tudsz gázolni. A flip-flop szandálka szigorúan tilos, ne itt derüljön ki, hogy sajnos nincs más lábbeli, mivel a vízitúra legnagyobb veszélye, hogy a parton csúszol meg. 

kenutura-vizitura-2.jpg

14:00 Naptejezés, felszerelés kiosztás után folytatjuk kenuzás és kormányzás "tanulmányainkat". Rendelkezésre áll az egész délután a tanulásra. Ha átlagos tempójú a betanulás, 16 órakor "Rába-készek" a hajók. Berakjuk a hajókba a vizet, megmaradt szendvicset és wc után indulunk. A táj csoda. Az egész vízitúra fantasztikus, de az első nap egyenesen elképesztő. Szebbnél szebb hurkokon jövünk le, a kalandkereső vendégek saját hajóval se válasszák a "Kis-Niagarákat". 
Mivel a tanulás ideje nem pontosan kiszámolható, valamikor 18 óra körül érünk Szentgotthárdra a szállásunkhoz. 
A sátrasoknak sátorverés, a vendégszobát kérőknél beköltözés, a sofőrökkel visszaugrunk az Alsószölnökön hagyott autókért.
19:30 Vacsora (lehet önellátó vagy rendelt)

 

2. napi Rába-vízitúra: Szentgotthárd-Rábagyarmat (20 km)
securedownload-2.jpgPompás, sőt, annál is jobb nap vár ránk.
 A reggeli önellátó. 
10:30 Naptejezés, wc és ismételt gyakorlás: irányváltás, hátraevezés, kanyarodás gyakorlása - a profiknak is.

 
 

Bepakolunk a hajókba, a kenuk ülésére párnát vagy törölközőt kötünk/ragasztunk, bemelegítés és indulás. Szentgotthárd után azt fogjátok kérdezni, hogy "csak ennyi?". Valóban az első szakasz nem túl nagy kihívás, olyan "babapiskóta a víz", hogy a Felső-Tiszán, Bodrogon...szóval nem éppen "kemény" vizeken szocializálódott barátaink is egyre nagyobb önbizalommal mártogatják a lapátot. Aztán jön egy "sikán", amely zseniális, mert éppen jó arra, hogy a túlzott önbizalmat csitítsa, ugyanakkor nem túl nehéz. Mindenki egy kis tanáccsal, segítséggel abszolválja. Aztán újra könnyű, szelíd vízen csatangolunk, sőt, minő skandallum, eveznünk is kell, mivel kezd érződni a magyarlaki gát visszaduzzasztó hatása. Ez is jó, hiszen van idő tökéletesíteni a kormányzást.
Magyarlak, kenu átemelés, megkerüljük a zsilipet. Egy kis szusszanás, lábmozgatás, a dohányosoknak cigaretta-szünet, mivel kérjük, hogy a hajóban ne gyújts rá. Wc-szünet. 
13:45 Érkezés Csörötnekre, ebéd és pihenő a hídnál. Az ebéd önellátó vagy meleg ebéd is rendelhető. Ha előre jelzitek az igényt és leadjátok a rendelést, a motoros futár 10 perc alatt itt van Szentgotthárdról és várni sem kell, mert még a vízről leadjuk a jelzést a futárnak, hogy mikor induljon.
14:30 Ismét a vízen vagyunk. Hihetetlen tájon megyünk, errefelé a Rába szabadon alakítja medrét, kanyarjait rombolja, zátonyokat épít, szigeteket mos el vagy hoz létre.

15:30 Kedvenc zátonyunknál pihi, úszkálás
16:30 Érkezés Rábagyarmatra. Innen a TE "menetrended" attól függ, hogy fix szállásod van-e vagy vándortáborozol. Akik két perc alatt felállítható, ún. kidobó sátorral vannak és vándortáboroznak, azok Rábagyarmaton marad(hat)nak a kempingben. (Az ő csomagszállításukban a transzfer szolgáltatásunk segít.)

Aki vendégszobát kért (lévén  Rábagyarmaton a vendégházi szobák száma csekély) és azok, akiknek hosszú szertartás lenne a többszöri sátorverés-sátorbontás, azok visszaugranak velünk Szentgotthárdra, mivel nekik a sátruk az elejétől a végéig "fixen" Szentgotthárdon lesz biztonságban. 
 
Fakultatív (csak ha tényleg kedved van) szombat délutáni program: kirándulás Szalafőre. Szalafőn letesszük a kocsikat és bérelt biciklikkel helyes kis erdei utakon átkerekezünk Szlovéniába vagyraba-vizitura-www.raba-vizitura.eoldal.hu-pityerszer-skanzen-2014.jpg őserdőt csodálunk és/vagy Szalafőn megnézzük a Pityerszert és a fakultatívon belül is opcionális program: vacsora Szalafőn egy olyan vendéglőben, ahol a helyi fiatalok sakkoznak
 
 
 

3. napi Rába-túra: Rábagyarmat - Csákánydoroszló 
raba-vizitura-www.raba-vizitura.eoldal.hu-kormend-elott.jpgReggeli önellátó. A reggeli után logisztikázunk. 
Az autók sofőrjei átviszik a kocsikat Csákánydoroszlóra, és mi visszahozzuk a sofőröket Rábagyarmatra (ez a korábban taglalt transzfer szolgáltatás) vagy ha ugyanezt saját magatok megoldjátok telekocsi rendszerben, amelyhez mi nem is kellünk az is jó, a legboldogabban mondunk le a transzfer öröméről és a transzfer díjról. 
10:30 Következik az újabb elmondhatatlan vízitúra, ezúttal Magyarország egyik legszebb vízitúrás szakaszával. Látni kell, csak átélni lehet. Elképesztő. A Rába egy másik szavakkal nem igazán leírható szakaszán evezgetünk
13:30 Opcionális ebéd, majd hazautazás.

 
Hívjatok vagy írjatok, minden kérdésre szívesen válaszolunk! 
+ 36209342760raba_vizitura@yahoo.com

A Rába vízitúrák túradíjai 
 

Jelentkezés a Rába-vízitúrára : 
 

1. Egyeztetés, kérjük hívj/hívjon: +36 209 342 760
Fontos a létszám, az időpont és időtartam, hogy vonattal vagy kocsival jöttök, hány autóval, mik a szállás és étkezési igények, a szállást ki foglalja, hány főnek kell sátras és hány embernek, milyen elosztásban szükséges vendégszobás elhelyezés. 
Tapasztalt vízitúrázókból áll-e társaság, lesz-e elég kormányos, szükséges-e kenuzás tanulás, hány kajakra, hány kenura van szükség. 
Van-e bármi, amit tudnunk kell, a darázscsípés-allergiától, az epilepszián és cukorbetegségen át odáig, hogy (mondjuk) 3 ember egy nappal korábban megy el, és az "Elemér" 232 centi magas, a súlya pedig 181 kg.  

 

2. Jelentkezés és visszaigazolás

2.1. Kérjük a "szerződési és részvételi feltételek", és "mit kell hozni" részek gondos és alapos elolvasását a honlapon, majd kérünk egy jelentkezési lap kérő e-mailt (raba_vizitura@yahoo.com). 
2.2. A ti e-mailetekre küldött válasz e-mailben küldünk egy jelentkezési lapot, amelyet elolvasás és jóváhagyó tudomásul vétel után, minden rubrikát kitöltve, a számlázási címnél az irányítószámot nem elfelejtve a raba_vizitura@yahoo.com e-mailre kérünk visszaküldeni.
2.3. A jelentkezést visszaigazoljuk.

3. A Rába-evezés díjfizetése
A visszaigazolás napján vagy a visszaigazolást követő napon kérjük a túradíj utalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal, és a kenutúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) valamint a beírni azt, hogy "Rába kenutúra" vagy "Rába vízitúra", ha nem fér ki, csak annyit, hogy "Rába kenu", ha az sem, akkor annyit préselj be, hogy "Rába" 

Példa:
2092 Budakeszi, Erkel u. 203. 2024. augusztus 12-14. 
Rába vízitúra