Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


3-napos Rába vízitúrák péntektől vasárnapig

kenutura-vizitura-3.jpg3-napos Rába vízitúra, közepes távokkalEzen menüpontban a közepes napi távokat tartalmazó turnust olvasod. Nem jó a pénteki indulás? Kérd ajánlatunkat "spéci" túrára! Ugyanez a kenutúra rendelésre bármikor! Egy Rába-túra, amely autósoknak is, és a vonattal jövőknek is ideális.

 

Mindenkinek volt első vízitúrája. És szuper, hogy neked most kenutura-vizitura-4.jpgvan az első.
Senki nem kenuban született. Mindazokat, akik még nem "profik", a Rába túra előtt "békés vizeken" megtanítjuk kenuzni, kenut kormányozni, hívjál, egyeztessünk! 
Tanárok, trénerek (is) vagyunk, megtanítunk jól evezni. Biztonsági kompromisszumot nem kötünk, a te érdekedben addig "nyüstölünk", amíg jól nem csinálod. A kormányzás olyan, mint a biciklizés, a legtöbb embernek sikerül megtanulnia. 

 

Biztonság

kenutura-vizitura-2.jpgA legfontosabb a biztonság. A Rába huncut folyó, veszélyes. Érdemes vigyázni, óvatosnak lenni. Ez NEM a Velencei-tó. Nem garantáljuk a locsi-pocsi mentes Rába-vízitúrát, de ettől még tény a tény, velünk jóformán senki sem borul! A vízitúra-vezetőink jobban vigyáznak, mint egy kotlós. Minden a biztonság körül forog. Nem vállalunk semmilyen kockázatot. Áradás, árhullám idején és utána, amíg nem tiszta a meder nem indulunk, villámlás idején nem szállunk vízre, ha utolér egy vihar, kimenekülünk a partra, (nem fa alá) és a fémeket is eldobáljuk. 
A szállás igény szerint sátor vagy vendégházi szoba.
Sátrazás jellemzően 2000 Ft/fő/éj, a szobák 5000 és 15000 Ft/fő között vannak a konkrét szállástól függően. 
Étkezés: önellátó vagy rendelhető. raba-magaslesrol-uj.jpg"Zseniálisan egyszerű" logisztika (nem mi mondtuk)
Reggelenként a sofőrök a kocsikkal az aznapi célállomásra gurulnak, biztonságban hagyják az autót, a teleautó rendszer pedig visszahozzuk a sofőröket az indulási pontra. 
Ezt az egyes napok programjánál mindezt csak a "logisztika" szóval fogjuk jelölni. A lényeg, hogy érkezéskor vagy hamarosan azt követően a kocsid mellett lehetsz. Ez külön jó, autolsó napon, a vízitúra végén, hiszen kiszálltok a kenuból és már csak be kell szállni a parton lévő autótokba lehet indulni haza.

Wc: a pihenőket nem tüntetjük fel, de diszkréten, hölgyek jobbra, urak balra elven "számtalanszor" pisilünk
Étkezés: önellátó vagy rendelhető vacsora. 

1. napi vízitúra: Kenuzástanulás (6 km) majd Alsószölnök - Szentgotthárd (9 km)
kenutura-vizitura-5.jpg

Találkozás 12:30-kor Szentgotthárdon az Alpokalja Panzió és Kempingben. 
A panzió és kemping Szentgotthárdon belül a vasútállomáshoz közel, a Rába-Lapincs torkolatnál található. Szentgotthárd nem a VIII. kerület, biztonságos hely, ráadásul a recepciós házikóból a parkolóra látni, sőt, még a sorompóval zárt területre is be lehet parkolni, azaz a kocsit nyugodt szívvel itt hagyhatod. 11.54-kor jön be Szentgotthárdra egy olyan vonat, amelyre Szombathelyen a Bp-Keletiből jövő IC-ről lehet átszállni. Azaz ha vonattal jössz, kb. 12:10-re megérkezel Szentgotthárdon belül a találkozási helyre. Minden romlandó mehet a hűtőszekrényekbe. 
Már ki lehet dobni a sátrat, vagy betehetitek egy zárt helyre a poggyászt, ill. be lehet költözni a szobákba. 
A találkozásra már úgy gyere, hogy átöltöztél a vízhez, megvolt a naptejezés, wc, nálad van a víz/étel/tartalék short és póló. 12:30 Üdvözlés, tájékoztató, ebéd, majd pár perc buszozással átugrunk a vízre szállás helyére. Mire lesz szükséged? Fürdőruha, tartalék póló és short, víz és szendvics, sapka, napszemüveg, naptej. Biciklis kesztyű jól jöhet. 

Kötelező a lábat stabilan tartó lábbeli, amit nem sajnálsz. Olyan kell, amivel nem csúszol meredek, vizes parton sem. A flip-flop papucs "tilos".
14:00 A felszerelés kiosztás után folytatjuk a kormányzás gyakorlását. Az egész délután rendelkezésre áll a gyakorlásra. Ha átlagos tempójú a gyakorlás, 16 órakor "Rába-készek" a hajók. Ha nem, tanulunk tovább. Benne van a pakliban. Aztán amikor jók vagyunk, berakjuk a hajóba a vizet, a megmaradt szendvicset, és wc után indulunk. A táj csoda. Az egész vízitúra fantasztikus, de az első nap egyenesen elképesztő. Szépséges tájon jövünk le. Mivel a tanulás ideje nem pontosan kiszámolható, valamikor
18 óra körül érünk Szentgotthárdra a szállásunkhoz. 
A sátrasoknak sátorverés, a vendégszobát kérőknél beköltözés és visszaugrunk a Felsőszölnökön hagyott kocsikért. 
A vacsora lehet önellátó vagy rendelt.

 

2. napi Rába-túra: Szentgotthárd-Rábagyarmat (20 km)
raba-vizitura-www.raba-vizitura.eoldal.hu-sekely-raba.jpgÜdvözlés, bemutatkozás, tájékoztató, a felszerelés kiosztása után a biztonság kedvéért megnézzük, hogy tényleg mindenki tud-e a Rábán szükséges szinten kenuzni, aztán indulunk!

Fontos. A tájékoztató  előtt menjetek el wc-re, már legyetek túl a naptejezésen, legyen minden összekészítve. Fürdőruha, tartalék póló és short, víz és szendvics, sapka, napszemüveg, naptej kell. Biciklis kesztyű jól jöhet. Kötelező a lábat stabilan tartó lábbeli, amit nem sajnálsz. Olyan kell, amivel nem csúszol meredek, vizes parton sem. A flip-flop papucs tilos. 


kenutura-vizitura-2.jpgA szentgotthárdi beszállás után azt fogjátok kérdezni, hogy "csak ennyi a Rába?". Valóban az első szakasz nem túl nagy kihívás, mindenki egyre nagyobb önbizalommal mártogatja a lapátot. Aztán jön egy "sikán", amely zseniális, mert éppen jó arra, hogy a túlzott önbizalmat csitítsa, ugyanakkor nem túl nehéz. Mindenki egy kis tanáccsal, segítséggel abszolválja. Aztán újra könnyű, szelíd vízen csatangolunk, sőt, még eveznünk is kell, mivel kezd érződni a a magyarlaki gát visszaduzzasztó hatása. Ez is csodálatos adomány, hiszen van idő tökéletesíteni a kormányzást. Szentgotthárd után 9 km-rel Magyarlaknál áthúzás, a jobb parton szállunk ki és megkerüljük a magyarlaki zsilipet. Rövid szünet és pihenő.
imgp2385.jpgÉrkezés Csörötnekre, ebéd és pihenő a hídnál. Az ebéd igény szerint. Lehet önellátó, de meleg ebéd is rendelhető. Ha reggel jelzitek az igényt, a motoros futár 10 perc alatt itt van Szentgotthárdról, és várni sem kell, mert már (időben előre) Magyarlaknál leadjuk a jelzést a futárnak, hogy lehet indulnia, azaz vele szinte egyidőben érkezünk Csörötnekre.
Ebéd után ismét a vízen, hihetetlen tájon megyünk, errefelé a Rába szabadon alakítja medrét, kanyarjait rombolja, zátonyokat épít, szigeteket mos el vagy hoz létre. Itt muszáj a hajót jól kormányozni, fájdalmas az orbitális bölcsességet leírni: a Rába nem a Tisza, nem a Bodrog. Az izgalmak után újra megállunk egy szimpatikus zátonyon, pihenés és úszkálás (az elsodródásra kérjük vigyázzatok). 15:30 körül érkezünk Rábagyarmatra.
Innentől a "menetrend" egyéni. Attól függ, hogy milyen szállást kértetek és hányan, ugyanis a szállás - természetesen - lehet sátor és lehet vendégházi szoba, de Rábagyarmaton a vendégházi szobák száma erősen véges. Aki Rábagyarmaton éjszakázik, azoknak a szobák elfoglalása, ill. a sátrasoknak sátorverés. A legtöbben visszajönnek velünk Szentgotthárdra aludni. 

 
3. napi túra a Rábán: Rábagyarmat - Csákánydoroszló (15 km)
securedownload-2.jpgLogisztikával kezdünk, ez azt jelenti, hogy azokkal, akik az első délután visszajöttek Szentgotthárdra aludni, telekocsi rendszerben ugrunk át Rábagyarmatra. 
Rábagyarmaton mindenki kiszáll, majd a sofőrök tovább viszik a kocsikat Csákánydoroszlóra.
A sofőrök Csákánydoroszlóról a lehető legkevesebb visszajönnek Rábagyarmatra.  
Ha van közöttünk szállás értelemben is vándortáboros, nekik nincs logisztikai teendőjük, a vándortáborosok az induláshoz szimplán lesétálnak a pár méterre lévő Rába-partra. 

raba-vizitura-www.raba-vizitura.eoldal.hu-kormend-elott.jpgA napi ismertető, wc, felszerelés, naptejezés stb. után vízre szállás. Kedvenc zátonyainknál - ha jó a víz - úszkálás, de minimum pihi, nézelődés, falatozás. 
Érkezés előtt jön tekergős rész, egy elképesztő "sikán", egy tényleg különleges folyó szakasz, a világ egyik legszebb tája.
Érkezés után még kérjük a hajók kiszivacsolását és, hogy segítsetek a kenukat a trélerre visszaemelni.
Hazautazás.

 

A Rába vízitúrák túradíjai 


Hívj, minden kérdésre szívesen válaszolunk! +36209342760, raba_vizitura@yahoo.com

 

Jelentkezés a Rába-vízitúrára

Kérünk szépen egy hívást! +36209342760
Egyeztessünk 
(időpont, létszám, időtartam, közlekedés, szállás- és étkezés, vízitúrás gyakorlat, a résztvevők....). Kérjük 
az általános szerződési és részvételi feltételek, és a "mit kell hozni" részek gondos és alapos elolvasását, majd ezek elfogadása esetén a jelentkezési lap átküldését a raba_vizitura@yahoo.com e-mail címre.
Visszaigazolást küldünk és a visszaigazolást követően (tehát kizárólag az írásos vísszaigazolás után) kérjük a túradíj utalását.  

(MediaComm Kft., 12001008-00106900-00100007). A banki utalás során a banki közlemény
rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal, a kenutúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és helyét beírni. Ez fontos! Nagyon nem jó, ha - mondjuk - a Mura helyett a Rábán, vagy a Rába helyett a Dráván stb. várunk. Egy fiktív címmel egy példa erejéig mutatjuk is a közlemény rovat helyes kitöltését:


(Pl. 2024. december 29-31. Rába-vízitúra
2093 Budajenő, Rétisas u. 643.