Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. június 24-26. Tisza-tavi vízitúra

11tisza-to-vizitura-tanulas.jpgHa izgat a Rába, de még nem vagy kész egy Rába vízitúrára, gyere el egy tisza-tavi vízitúránkra. Választhatsz például háromnapos tisza-tavi kenuzást. Ha sok, jöhettek két napra. De ha csak egy napra van időd, gyere 1 napra, és amellett, hogy lesz egy szenzációs vízitúrád a Tisza-tavon, olyanokat fogsz tanulni és a sok-sok kanyargás során (be)gyakorolni, "robotpilótás reflex-szé" tenni, ami a Rábán életmentő lehet. (Egy nap term. kevés a Rábára történő felkészüléshez)

A kenus túra egyes napjain a Tisza-tó más-más rejtekhelyeit fedezzük fel, csillagtúrákat teszünk. Ez azt jelenti, hogy délután ugyanabba a kikötőbe, vagy indulási pontra térünk vissza, ahonnan startolt a vízitúra. Ez - ennél a példatúránál - Tiszafüred és Poroszló. 

 

 

Szállás és étkezés a Tisza-tónál

tisza-to-kenutura-72.jpgA szállást kérjük intézd magad. Sátor, faház, vendégház, apartman, wellness....Például egészen jó faházak vannak a Termál kempingben. 
Ha valaki apartmant keres, Tiszafüreden és Poroszlón is számtalan szállást talál. A szállásról délelőtt egyszerűen csak gyertek ki az indulási kikötőbe. Az étkezés a tisza-tavi kenuzás idején - beleértve a vízen töltött időt is - önellátó. Hozz magaddal vizet, ill. alkoholmentes innivalót, és elemózsiát. Tiszafüreden és Poroszlón könnyen tudsz vásárolni (Penny, Lidl, Spar, Tesco, Coop) és számtalan éttermet, giroszost, pizzériát találsz. 

 

 

Tisza-tó vízitúra, 1. napi program:

tisza-to-5.jpgTiszafüreden, 10:45-kor, az indulási kikötőben találkozunk, amely az Albatrosz-kikötő. Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, naptejezzetek, kiosztjuk a mentőmellényeket és lapátokat, majd megtanítunk kenuzni. A vízre szállást követően szinte szabályos dél-ázsiai őserdőben evezünk. Lesz szerencsénk a Tiszához (kicsit), amely átfolyik a Tisza-tavon. Ebédszünetünk után a Tisza-tó egyik belső tavának belső tavát fedezzük fel. Izgi útvonalon evezünk be a Tisza-tó egyik fattyúszerkő telepe mellé. Mielőtt egy leírhatatlanul vadregényes útvonalon hazafelé indulnánk, még kinézünk egy "tóban tóra" és elevezünk egy olyan pontig, ahol megérezzük a Tisza-tó méreteit, mivel eddig csak keskeny és közepesen széles vízi ösvényeken kenuzgattunk. Nemsokára az Avatar film Pandora bolygóját idéző helyeken járunk. Ha a gyökerek formájától elvonatkoztatunk, szinte autentikus mangrove-dzsungelben szlalomozunk. Dél-Ázsiából Dél-Amerikába érkeztél. Következik az utolsó előtti kiszállás, lábnyújtóztatás, wc-szünet, ha jó az idő és a víz, úszkálás. Kérjük, hogy visszaérkezéskor a délelőtt kiosztott szivacsokkal mindenki törölje ki a hajóját, a kenukat segítsetek a tárolókra visszaemelni, és a mentőmellényeket hozzátok a "kis házba".   

 

 

 

2. napi tisza-tavi vízitúra

tisza-to-kenutura-tisza-tavi-vizitura-3332.jpgPoroszlóról a Fűzfa-kikötőből indulunk a Nyugalom tengerére. 10:45-kor találkozunk. Wc, üdvözlés, tájékoztató, hajók vízre tétele, felszerelés kiosztása, a "kezdő" vízitúrázók betanítása, naptejezés, gyakorlás, mosdó, kenuba pakolás, vízre szállás. Hamarosan vadregényes vízi úton evezgetünk, rögtön kezdjük érezni a Tisza-tó madárvilágának gazdagságát. Szárcsák, bakcsók, fattyűszerkők, sirályok. Szürke gémek, kócsagok, vadkacsák, búbos vöcsök és vízityúk. És jégmadár. Üstökös gémek. Persze, hogy lesz lábnyújtóztatós, "Hölgyek jobbra, Urak balra" technikai szünet. Tavakat fedezünk fel. Az egyik tó bejárata tényleg olyan gyönyörűséges, annyira pompázatos a lombalagút, hogy arra nincsenek szavak. Végül a végtelen nyugalom tengerén hajózunk. Kenutakarítással fejezzük be a kenutúrát. 

 

 

3. napi tisza-tavi vízitúra
tiszato-vizitura-tiszato-kenutura-3911.jpgEgy kisebb labirintus fogunk felfedezni a Tisza legkeletibb öblében. Tiszafüredről az Albatrosz-kikötőből indulunk, 10:45-kor találkozunk. Hozzatok magatokkal alkoholmentes innivalót, valamint napközben fogyasztható élelmet, pl. szendvicset. Ez is olyan kenutúra, amelyre vannak, akik több napra érkeznek, és vannak, akik csak egy napos evezésre jönnek. Ha ez lesz az első napod, akkor megtanítunk kenuzni. Szinte világbajnok leszel a gyakorlás végére. Vízre szállás után bő két kilométerrel jön az első kiszállás, lábnyújtóztatásos és pisilési szünet. Visszacihelődünk a hajókba és irány a Déli-sark. Csak az irány. A következő kiszállásig négy kilométert fogunk evezgetni, csorogni, közben csevegünk, lehet logisztorikat fejteni. A 2.  kiszállás után folytatódik a zegzugos labirintus felfedezése. A táj lélegzetelállító. Sajnálod, hogy vége lesz.

 

Túradíjak 

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 

2120.jpg1. Kérünk szépen egy hívást, egyeztessünk +36209342760.
2. Kérjük a www.tisza-to-vizitura.hu honlapon található tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek elolvasását
3. Az onnan letölthető jelentkezési lap kitöltés után visszaküldését az ott megjelölt e-mail címre
4. Visszaigazolást küldünk
5. A visszaigazolást követő 48 órában kérjük a tisza-tavi vízitúra díjának átutalását a MediaComm Kft
kedvezményezett köv. számlájára: 12001008-00106900-00100007