Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. július 22-28. Hernád túra, választhatóan egy-hétnapos vízitúra a Hernádon

www.hernad-vizitura.eoldal.hu-vizitura-hernad-czabdav.jpgHernád túra 2024. július 22-28-án: Választhatóan 1-2-3-4-5-7-os kenutúra a Hernádon. A Hernád millió szempontból a Rába ikertestvére.

A Hernád elképesztően hasonlít a Rábára. A Hernád minimálisan szélesebb bizonyos helyeken, mint a Rába, de vannak olyan szakaszok, amik elképesztően hasonlítanak. 

zsadany-es-abaujvar-kozott.jpg

A sodrás, a magasabb part, a bevájt meder, a begyorsuló részek, és - igen - a potenciális veszélyek.

Ha már ügyesen vitézkedsz a Rábán, kérjétek a 7-napos Zemplénnel, zempléni várakkal, Hernád-völgyi túrákkal kombinált Hernád túrát bármikorra vagy gyertek ebben az időpontban! Ha "csak" rutinos kenusok vagytok, de nem vagytok "a hajót ezer százalékig kontrolláló" kenusok, akkor a biztonság érdekében kérjük szépen, hogy az első két napot hagyd ki, (hogy ne fájjon a szíved) akár már itt is csak a 3. nap programjánál kezdd az olvasást.

Hernádszurdok alatt "elég" a komoly rutin. 

 

20190618_142255_resized.jpgSzállás, logisztika, étkezés a Hernádon
A 7-, és 6-napos Hernád túrán két szállásunk lesz. Az 1-5-napos túrázóknak a szállás végig egy- és ugyanaz, nem kell költözni. Mindenki foglalhatja bárhol a szállását a Hernád mentén. Mi akkor segítünk - jelezve a szállásadónak, hogy a foglalás majd érkezik tőled, tegye el nektek az egyik szobát - ha nem az utolsó két hónapban jelentkezel. Teleautós logisztika = olcsó közlekedés. Felszerelt konyha vár és rendelhető reggeli és vacsora. A napközbeni elemózsiát neked kell hozni, biztosítani. 

 

hernad-12.jpgEvezéstanulás nem a Hernádon! A Hernád nem veszélytelen. Akik még nem vízitúráztak, jöjjenek el vagy a Tisza-tóra, (tisza-to-vizitura.hu) vagy a bodrogzugi ártérbe (tiszatura-vizitura.hu), és készséggel (ingyen) megtanítunk kenuzni, majd először álló és lassú víze(ke)n gyakoroljá(to)k a kenu irányítását. Csak a szükséges képzettség megszerzése után jöjjenek/jöjjetek a Hernádra. 

 

Első napi Hernád: 15 km 
hernad-vizitura-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-abaujnadasd-alatt-01.jpgTalálkozás: 10:59-kor találkozunk Hidasnémetin belül a Gönci úton, a Nepomuki Szent János-szobor melletti parkolóban.
Üdvözlés és egy rövid mosdószünet után logisztika. Autókat hagyunk a kenutúra első napi céljában, majd a lehető legkevesebb végül kocsival megyünk a vízre szállás helyére, ami már Szlovákia. 
Őrült kanyargás vár rád, amely maximális odafigyelést igényel. Gyönyörű a Hernád, tényleg lélegzetelállító, de a túravezető instrukcióira figyelj, plusz a túravezetői kenut libasorban kövessétek. szigetkoz-185.jpg

Ahol lehet megállunk, diszkrét, "hölgyek jobbra, urak balra" rendszerben tartjuk a wc-szüneteket. Ez igaz a vízitúra többi napjára is. Természetesen lesz ebédszünetünk is.  
15:30 körül érkezünk a célba. Felvesszük a Szlovákiában hagyott kocsikat. Beköltözés a szállás(ok)ra. 
Az első szálláshelyen 2 éjszakát töltünk. 
 

 

2. napi Hernád túra: 13 km

grand-canyon-3.jpg10:59-kor Hidasnémetiben, a Hernád bal partján, a község egyetlen hídjának keleti oldalán, a Nepomuki-szobor melletti parkolóban találkozunk. Logisztika. Megint minél kevesebb kocsival autózunk fel a vízre szállás helyére.  ELMONDHATATLAN hiperkaland vár rád. Kérjük, hogy amit mondunk, rögtön csináld meg, akkor is, ha az ösztöneid mást diktálnak, vagy nem az tűnik a legjobbnak. Ugyanis van úgy, hogy ha a jobbnak tűnő megoldást választjuk "ebben" a kanyarban, akkor szinte tuti a baj a következő (még be NEM látott) kanyarban. De nyugi. Pontosan azért mondunk el mindig mindent, hogy ne legyen baj. 

2011-0815-hernad-18.jpgA képen látható kajakos úriember finoman szólva tapasztalt vízitúrázóŐ volt a Hernád túrán a csapat mentő (!) hajója a természetbarátok honlapja szerint. A képet onnan másoltuk. Óriási szerencséjére egy tönkrement kajakkal megúszta a dolgot. De az ilyen fába akadás nagyobb árat is követelhet. Állítólag videózott és így történt, hogy "átesett az eseményhorizonton". Ezért szippantotta be - ha nem is egy fekete lyuk - de a torlaszba száguldó sodorvonal. 

Miután becsapunk a célba, begyűjtjük a délelőtti indulási helyen hagyott kocsikat. 

Délután - fakultatív program - sétálunk a Grand Canyonban, csak itt nem közel 2 kilométer mélyen baktatunk.  

 

3. napi vízitúra a Hernádon: 25 km

20150531_vizitura-hernad-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-hernad-3.jpg8 óra 59: Hidasnémetiben a Nepomuki Szent János-szobornál találkozunk. Üdvözlés, ha vannak a Hernád-túrába ezen a napon becsatlakozók, akkor bemutatkozás után kezdjük a logisztikát. 

Bemelegítés, wc, napi tájékoztató után tesszük vízre a hajókat és eltaszítjuk a parttól a lélekvesztőket.

A kb. 4-órás Hernád-túra végén érkezünk a napi célba, következik ismét a logisztika.


regeci-var-2.jpgDélután fakultatív kirándulás a füzéri várhoz egy 624 méter magas vulkanikus szirtre.

Füzér után elugrunk még egy várhoz - Regéc következik!


Autókkal megyünk és a vár közelében szállunk ki, innen rövid gyalogtúra vezet fel a várhoz. Legalább edző- vagy tornacipő kell. 

 

4. napi túra a Hernádon: 14 km 
boldogkovaralja_34.jpgA délelőtt első felében fakultatív program gyanánt érdemes megnézni Boldogkőváralján Boldogkő várát.
11 óra 59-kor találkozunk és ebéddel kezdünk... A találkozás helyét természetesen e-mailben elküldjük azoknak a résztvevőknek, akik ezen a napon kezdik a Hernád-túrát. Ha vannak újak, akkor bemutatkozás, tájékoztató után kezdjük a teleautós logisztikát.

vizitura-hernad-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-hernad-magaspart.jpgA sofőrök a kenutúra napi céljába viszik a kocsikat, majd a sofőröket minél kevesebb autó visszahozza a kenutúra starthelyére. A vízre szállás után "megfog" a víz, duzzasztáshoz közeledünk. a Hernádhoz képest érdekesen lassan lapátolgatunk a szenzációs tájon.

Az ebédszünetben sok érdekeset hallunk majd a Hernádon épített vízi erőművekről. 
A célba érkezés után a teleautós rendszerrel felvesszük a még indulási ponton lévő kocsikat.

 

 
5. napi vízitúra a Hernádon: 12 km 
hernadbud-kilato-3.jpgFakultatív program a délelőtt során, hogy elmegy egy kilátó kinézni. Innen nyáron még soha nem láttuk, de elvileg láthatnánk a Magas-Tátrát, viszont ahhoz egy őrült rossz hidegfront és szél kéne, így vigasztal minket a Zemplén és a Bükk. 
10:59-kor pedig elkezdjük logisztikát, a kocsik a napi célba indulnak, a sofőrökkel teleautóst játszunk. Aki csak ezen a napon kapcsolódik be a Hernád vízitúrába, azt arra kérjük, hogy pontosan érkezzen meg az e-mailben megküldött helyre és időben, mivel náluk a logisztika - egy kis amortizációt és üzemanyagot spórolva nektek - más lesz, mint azoknak, akiknek a szállása a vízre szállás helyéhez képest "fent" (északabbra van). 20150531_vizitura-hernad-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-hernad-2.jpg

Aztán jöhet a Hernád. Megállunk majd a hívogató lapajokon, ott lehet pihizni, mindent szabad, jöhet a foci, a röpi, szundikálás, úszkálás, vízilabda vagy meditáció, jóga.
 
Lesz a napi programban még óvatosságot igénylő átemelés is. 

 

 

6. napi Hernád kenutúra: 20 km
20190618_121549_resized.jpgMa is szebbnél szebb vidékeken evezünk, Új-Zéland, egy alpesi folyó vagy a Sziklás-hegység csoda folyói a mai napi Hernádhoz képest labdába se rúgnak. Na jó... de érted.

a-hernad--02.jpgAmikor az egyik szünetben felmászunk a magas partra fotózni, azt látod majd, mint itt a képen. De a valóság és a fotó közötti különbség ugyebár elég erős. 

 

7. napi kenutúra: 10 km

www.herndad-vizitura.eoldal.hu-007.jpgReggel pakoljatok be mindent az autókba, majd a kocsik lemennek a napi célba, ahol őrzött helyen fognak parkolni. Déli 12 órakor már megérkezünk a célba.

Hernád vízitúrák túradíjai

Úszni tudás: kizárólag úszni tudó résztvevők jelentkezését kérjük.

Mentőmellény: A mentőmellény viselése kötelező. 

gemenc-kenutura-gemenc-vizitura.jpgMég egyszer! Kiknek? Erre a Hernád vízitúrára a hajót magabiztosan irányító, a kenut "nagyon jól" kormányzó legénységek jelentkezését várjuk. 
Mi van, ha még nem vagy gyakorlott vízitúrázó? Gyere más kenutúrá(i)nkra! A tisza-to-vizitura.hu oldalon találod a tisza-tavi, a tiszatura-vizitura.hu oldalon a tiszai, Öreg-Túr, bodrog-ártéri, a szigetkozvizitura.hu oldalon a szigetközi, a gemenc-vizitura.hu oldalon a gemenci vízitúráinkat! 

 

Jelentkezés 
Kérünk szépen egy hívást: +36209342760. A telefonos egyeztetést követően és hernad-vizitura.hu honlapon megtalálható tudnivalók, a részvételi, ill. általános szerződési feltételek elolvasása után kérjük a jelentkezesi-lap kitöltését, majd a (nem tévedés!) a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük küldeni a jelentkezési lapot.
Visszaigazolás. A visszaigazolást követő 48 órán belül kérjük a vízitúra díjának utalását. 
Kedvezményezett: MediaComm Kft. 12001008-00106900-00100007