Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. augusztus 17-19. Bodrogzugi vízitúra, 1-2-3-napos kenutúra

20150530_bodrogzugi-arter-evezes-kenu-bodrog-vizitura.jpgHa már ezerszer voltál a Rábán, ha Vas-, vagy Zala megyeiként rászánod magad arra, hogy átutazd az országot, gyere a Tokajból induló Bodrogzug túráink valamelyikére, például erre. Végig fix szállásos, vagyis költözés nélkül, csillagtúra rendszerű kenutúrán várunk. Igény szerint 1-2-3-napos vízitúra a bodrogzugi ártérben, ill. ha csak 2-napos túrára van víz az ártérben, akkor az egyik nap a Bodrogon evezgetünk. 

Áradás, tehát magas víz idején a teljes Bodrog-ártérben, ha pedig "kis" vizünk lesz, akkor 2 napban a Bodrogzugban, 1 nap pedig a rakamazi Nagy-Morotván vagy a Bodrogon, vagy a Tiszán fogunk evezni. A Bodrog-ártér ideális tartalmas és biztonságos vakáció családoknak, vadregényes kalandra vágyóknak. Vízitúrás osztálykirándulásokhoz, olyan evezgetős iskolai programhoz is remek lehetőség, ami a Rábán Istenkísértés lenne.

 

bodrog-arteri-evezes.jpgMindenesetre a Bodrogzugot még akkor is látni kell, ha valaki szombathelyi, körmendi, szentgotthárdi, zalaegerszegi stb., azaz a Rábához képest messze van. A Bodrog-ártér a zöld ár, vagy általában árvíz idején hihetetlen. Ha éppen nincs áradás, akkor is pazar. Magyarán a Bodrog-ártere nem csak áradás idején pompás, bár akkor tényleg fenséges, ahol azért nem halad a kenu, mert nem bírod abbahagyni a fotózást.

Állsz a kenuval a rét fölött 50 centi magas, tökéletesen átlátszó vízen, és ha lenyúlnál, kézzel meg tudnád fogni a pontyokat. 
Fontos! A vízitúrázást most kezdőknek szakmailag, oktatás-módszertanilag felkészülten, türelmesen, és az egyéni gyakorlásra is időt hagyva evezésoktatást tartunk, azaz a bodrogzugi kenuzás lehet egy Rába vízitúra felkészülése! 
 

bodrogkeresztur.jpgSzállás: önállóan foglalandó, és a Tokaj környéki településeket is érdemes megnézni, mivel általában Tokajtól távolodva csökkennek az árak.
A bodrogzugi kenutúrák részleteit, a bodrogzugi evezések időpontjait, a tiszatura-vizitura.hu oldalon találod. Vagy hívj a +36209342760-as számon, és minden kérdésre szívesen válaszolunk.

A lentiekben egy konkrét, Tokajból startoló bodrogzugi túránkat ismerheted meg, de tudd, hogy ugyenezt a Tokajból induló túrát kérheted bármikorra. Fogsz tudni kényelmesen parkolni. El tudsz menni normális wc-re. Meg fogunk tanítani kenuzni. Mindenben segít a túravezető. Szállást tudsz magadnak foglalni "bárhol" Tokajban és Tokaj környékén. A Nemzeti Park látogatása engedélyköteles, amivel kapcsolatban mi mindent elintézünk. Semmi dolgod nincs vele, csak a 14 év feletti résztvevők után fizetendő 1270 Ft legyen nálad készpénzben. (1270 Ft fejenként). Fontos. Ezt (is) e-mailben is jóval a kenutúra előtt egyeztetjük, de a bodrog-ártéri túrákra érdemes gumicsizmát hozni (lehet rajtad más lábbeli, de legyen a kenuban nálad, hogy amikor kell, fel tudd venni). Az ebéd (vagy ahogy hívod a napközbeni étkezést) önellátó. Hozzatok magatokkal élelmet (pl. szendvicset) és legalább 1,5 liter alkoholmentes innivalóról is gondoskodjatok. A túra elvileg könnyű, a gyakorlatban néha változó. Az ártéren nagyon elterjedt a kolokán (ez egy csodálatos, de itt már sajnos "túl csodálatos" vízinövény). Ha a Nemzeti Park tisztítja a vízi útvonalat, akkor könnyű dolgunk lesz. De lehet, hogy lesznek szakaszok, ahol az ún. mocsárjáró technikát használva jutunk át, ami nem könnyű. 

 

1. napi bodrog-ártér vízitúra

Tokajban a Bodrogkeresztúri út 3. alatt találkozunk. 

img_20170804_111436.jpg10:30 Üdvözlés, mosdó, pár perc múlva tájékoztató, naptejezés, felszerelés kiosztása. Kiosztjuk a felszerelést, vízre tesszük a hajókat, és következik az evezés- és kormányzás tanulása. A tanulás és gyakorlás után még egy wc-látogatás. A vízre szállás után a vízitúra program, ill. az útvonal a vízállástól függ. Ha magas a víz az ártérben, akkor erdőkben fogunk csatangolni, habzsoljuk a szépségeket és teszünk egy olyan kört, amire Magellán is azt mondta volna, hogy ihaj. Ha pedig nem magas a víz, akkor a rakamazi Nagy-Morotva vagy a Bodrog vagy a Tisza lesz a cél. 


2. napi bodrog-ártéri vízitúra
bodrog-ártér-vizitura.jpgTokajban a Bodrogkeresztúri út 3. alatt találkozunk. 
10:30 Üdvözlés, mosdó, pár perc múlva tájékoztató, naptejezés, felszerelés kiosztása. Kiosztjuk a felszerelést, vízre tesszük a hajókat, és következik az evezés- és kormányzás tanulása, a (kenu értelemben) "öreg rókáknak" bemelegítés. A tanulás és gyakorlás után még egy wc-látogatás. A vízre szállás után a Bodrogon lapátolgatunk. 

Az ártérben az útvonalunk vízállás-függő. Ha magas a víz az ártérben, akkor izgalmas helyek tömegét fedezzük fel, élvezzük, hogy hihetetlen kaland részesei vagyunk. Ha pedig éppen csak a csatornákban, erekben lehet evezni, akkor sok kanyargás után nyugatra, újra a Bodrog felé lapátolunk. A lényeg. Jó lesz. 16:30 és 17:00 között sok-sok élménnyel és egy-két átemeléssel gazdagabban térünk, érünk vissza az indulási kikötőbe. 
 

3. napi bodrog-ártéri vízitúra
img_20170604_113508.jpgTokajban a Bodrogkeresztúri út 3. alatt találkozunk. 
9:30 Üdvözlés, mosdó, pár perc múlva tájékoztató, naptejezés, felszerelés kiosztása. Kiosztjuk a felszerelést, vízre tesszük a hajókat, és ha vannak ezen a napon is újak, következik az evezés- és kormányzás tanulása. A tanulás és gyakorlás után még egy wc-látogatás. A vízre szállás után a Bodrogon lapátolgatunk. 

Az ártérben az útvonalunk vízállás-függő. Ha magas a víz az ártérben, akkor izgalmas helyek tömegét fedezzük fel, nem is nagyon nézzük, hogy mennyit megyünk, csak úgy élvezzük, hogy hihetetlen kaland részesei vagyunk. Ha pedig éppen csak a csatornákban, erekben lehet evezni, akkor keletre tartunk egy olyan elágazásnál, ahol tegnap még (durván) nyugat felé eveztünk. Az indulási kikötőbe térünk vissza. 

 

A kenutúra díján kívül helyben és készpénzben fizetendő a Nemzeti Park 1270 Ft-os belépési díja, amelyet a 14 éven felüliek után kell fizetni. Lemondás esetén a belépő árát felénk kell utalni.
A Bodrog-ártéri túra díja a vezetett vízitúra és az eszközök díját tartalmazza, ugyanakkor a túradíj a szállás, étkezés, közlekedés, biztosítás stb. költségeket nem tartalmazza. Ha mi foglaljuk a szállást, és valaki nem tud jönni a vízitúrára, a szállás díját áfával növelten felénk kell utalni. 
A túradíjon felül fizetHETŐ 1700 Ft/fő/nap átregisztrálási díj, amely átregisztrálási díj megfizetése esetén, ha a bodrogzugi túra valamilyen külső körülmény miatt elmaradna (leszakad az ég, vihar, villámlás) akkor alternatív túrát ajánlunk fel, ha az nem jó, másikat, ha az sem, még másikat, ha az sem, harmadikat. 
 
+36209342760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com
 
Jelentkezés bodrog-ártéri túrára  
Jelentkezés a Bodrogzug-vízitúrára a www.tiszatura-vizitura.hu honlapon olvasható tudnivalók, továbbá a részvételi és szerződési feltételek, és a "mit kell hozni a vízitúrára" menüpontok gondos elolvasását követően a jelentkezési lapot kitöltés utáni visszaküldésével. A jelentkezési lapot a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük küldeni. 
Visszaigazolást küldünk (rendszerint 24 órán belül) és a visszaigazolást követően (24 órán belül) kérjük a túradíjat utalni.
 
Csak a túradíj utalandó, a szállás díját majd helyben az adott szolgáltatónak kell fizetni és kp-ben legyen nálad, nálatok fejenként 1270 Ft, ami a Nemzeti Park belépőjének a díja.  
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba a nevet NE írd be (felesleges és kártékony is, mivel a lényegtől elveszi a helyet!), viszont a közlemény rovatba kérjük irányítószámmal a számlázási címet, a bodrog-ártéri vízitúra kezdési és befejezési időpontját, valamint a "Bodrogzug" szót beírni.