Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. szeptember 28-29. Rába kenuzás, Rába vízitúra

kenutura-vizitura-2.jpg2-napos Rába vízitúra, ahol kulturált útitársaid lesznek, ahol normális emberek vesznek körül, ahol a túravezető figyel rád. 

Rába túráinkon 99.99%-os eséllyel kulturált emberekkel vízitúrázol. A mi Rába-túrákon a sárga rigó énekét és nem alkoholisták dajdaját hallgatod. A mi túráinkat vízitúra-vezető vezeti, aki ahol kell ott minden másodpercben segít. A szervezés nálunk nem kutyakomédia, hanem a vendég idejét szentként kezelő tényleg jó szervezés. 


A még nem profi kenuzóknak kenuzás-oktatás
Senki nem kenuban született, a még nem profi legénységeknek a kenutúra előtt sodrás nélküli vagy gyenge sodrásos vízitúra-terepen megtanítjuk a kenuzás csínját-bínját, hiszen nem lehet "csak úgy" a Rábán vízre szállni! Jól tanítunk, civilben is ezt csináljuk. Türelmesek vagyunk, betartjuk a fokozatosságot. Megtanítunk jól kormányozni, nálunk a borulás fehér holló. Hozzáértéssel, türelemmel, odafigyeléssel tanítunk. Arra törekszünk, hogy a Rábán is a lehető legbiztonságosabb vízitúrát kapd. Egyeztessünk!  


A Rába feledhetetlen. Itt, a "magyarországi felső" szakaszán a Rába szabadon alakítja medrét, a huncut folyó azt csinál amit akar, akár hétről hétre változik a képe. Arrébb rakja a hordalékot, elbont egy olyan fövenyt, amiről lelkesen beszélünk a vendégeknek és torlaszt tesz oda, ahova - ha nem a Rábán lennénk - gyanútlanul eveznénk be.

Szállás 
Igény szerint sátrazás vagy (célszerűen Szentgotthárdon foglalt) vendégszoba, apartman vagy hotelszoba 

 
raba-vizitura-www.raba-vizitura.eoldal.hu-kormend-elott.jpgÉtkezés: a napközbeni étkezés önellátó, (vizet, szendvicset hozz!). 
Pontos érkezés és közlekedés:
Elengedhetetlen a pontos érkezés, köszönjük. A 8-as utat állandóan toldozzák-foldozzák, javítják, építik, ne higgy az útvonaltervező programoknak, adj hozzá egy órát a szoftver által becsült utazási időhöz. 

 

 

Mikor és hol találkozunk? 
11-kor találkozunk Szentgotthárdon az Alpokalja Panzió és Kempingben.

A panzió és kemping Szentgotthárdon belül a vasútállomáshoz közel, a Rába-Lapincs torkolatnál található. Szentgotthárd egyébként is biztonságos hely, ráadásul a recepciós házikóból a parkolóra látni, sőt, még a sorompóval zárt területre is be lehet parkolni, azaz a kocsit nyugodt szívvel itt hagyhatod. 

Mit kell hozni a Rábatúrára? Lásd a külön menüpontot!

 

1. napi Rába-túra: Szentgotthárd-Rábagyarmat (20 km)
raba-vizitura-www.raba-vizitura.eoldal.hu-sekely-raba.jpgÜdvözlés, bemutatkozás, tájékoztató, a felszerelés kiosztása után a biztonság kedvéért megnézzük, hogy tényleg mindenki tud-e a Rábán szükséges szinten kenuzni, aztán indulunk!

Fontos. A tájékoztató  előtt menjetek el wc-re, már legyetek túl a naptejezésen, legyen minden összekészítve. Fürdőruha, tartalék póló és short, víz és szendvics, sapka, napszemüveg, naptej kell. Biciklis kesztyű jól jöhet. Kötelező a lábat stabilan tartó lábbeli, amit nem sajnálsz. Olyan kell, amivel nem csúszol meredek, vizes parton sem. A flip-flop papucs tilos. 


kenutura-vizitura-2.jpgA szentgotthárdi beszállás után azt fogjátok kérdezni, hogy "csak ennyi a Rába?". Valóban az első szakasz nem túl nagy kihívás, mindenki egyre nagyobb önbizalommal mártogatja a lapátot. Aztán jön egy "sikán", amely zseniális, mert éppen jó arra, hogy a túlzott önbizalmat csitítsa, ugyanakkor nem túl nehéz. Mindenki egy kis tanáccsal, segítséggel abszolválja. Aztán újra könnyű, szelíd vízen csatangolunk, sőt, még eveznünk is kell, mivel kezd érződni a a magyarlaki gát visszaduzzasztó hatása. Ez is csodálatos adomány, hiszen van idő tökéletesíteni a kormányzást. Szentgotthárd után 9 km-rel Magyarlaknál áthúzás, a jobb parton szállunk ki és megkerüljük a magyarlaki zsilipet. Rövid szünet és pihenő.
Érkezés Csörötnekre, ebéd és pihenő a hídnál. Az ebéd igény szerint. Lehet önellátó, de meleg ebéd is rendelhető. Ha reggel jelzitek az igényt, a motoros futár 10 perc alatt itt van Szentgotthárdról, és várni sem kell, mert már (időben előre) Magyarlaknál leadjuk a jelzést a futárnak, hogy lehet indulnia, azaz vele szinte egyidőben érkezünk Csörötnekre.
Ebéd után ismét a vízen, hihetetlen tájon megyünk, errefelé a Rába szabadon alakítja medrét, kanyarjait rombolja, zátonyokat épít, szigeteket mos el vagy hoz létre. Itt muszáj a hajót jól kormányozni, fájdalmas az orbitális bölcsességet leírni: a Rába nem a Tisza, nem a Bodrog. Az izgalmak után újra megállunk egy szimpatikus zátonyon, pihenés és úszkálás (az elsodródásra kérjük vigyázzatok). 15:30 körül érkezünk Rábagyarmatra.
Innentől a "menetrend" egyéni. Attól függ, hogy milyen szállást kértetek és hányan, ugyanis a szállás - természetesen - lehet sátor és lehet vendégházi szoba, de Rábagyarmaton a vendégházi szobák száma erősen véges. Aki Rábagyarmaton éjszakázik, azoknak a szobák elfoglalása, ill. a sátrasoknak sátorverés. A legtöbben visszajönnek velünk Szentgotthárdra aludni. 

2. napi túra a Rábán: Rábagyarmat - Csákánydoroszló (15 km)
securedownload-2.jpgLogisztikával kezdünk, ez azt jelenti, hogy azokkal, akik az első délután visszajöttek Szentgotthárdra aludni, telekocsi rendszerben ugrunk át Rábagyarmatra. 
Rábagyarmaton mindenki kiszáll, majd a sofőrök tovább viszik a kocsikat Csákánydoroszlóra.
A sofőrök Csákánydoroszlóról a lehető legkevesebb visszajönnek Rábagyarmatra.  
Ha van közöttünk szállás értelemben is vándortáboros, nekik nincs logisztikai teendőjük, a vándortáborosok az induláshoz szimplán lesétálnak a pár méterre lévő Rába-partra. 
A napi ismertető, wc, felszerelés, naptejezés stb. után vízre szállás. Kedvenc zátonyainknál - ha jó a víz - úszkálás, de minimum pihi, nézelődés, falatozás. 
Érkezés előtt jön tekergős rész, egy elképesztő "sikán", egy tényleg különleges folyó szakasz, a világ egyik legszebb tája.
Érkezés után még kérjük a hajók kiszivacsolását és, hogy segítsetek a kenukat a trélerre visszaemelni.
Hazautazás.

 

A Rába vízitúrák túradíjai 


Hívj, minden kérdésre szívesen válaszolunk! +36209342760, raba_vizitura@yahoo.com

 

Jelentkezés a Rába-vízitúrára

1. Egyeztetés, kérjük hívj/hívjon: +36 209 342 760
Fontos a létszám, az időpont és időtartam, hogy vonattal vagy kocsival jöttök, hány autóval, mik a szállás és étkezési igények, a szállást ki foglalja, hány főnek kell sátras és hány embernek, milyen elosztásban szükséges vendégszobás elhelyezés. 
Tapasztalt vízitúrázókból áll-e társaság, lesz-e elég kormányos, szükséges-e kenuzás tanulás, hány kajakra, hány kenura van szükség. 
Van-e bármi, amit tudnunk kell, a darázscsípés-allergiától, az epilepszián és cukorbetegségen át odáig, hogy (mondjuk) 3 ember egy nappal korábban megy el, és az "Elemér" 232 centi magas, a súlya pedig 181 kg.  

2. Jelentkezés és visszaigazolás

2.1. Kérjük a "szerződési és részvételi feltételek", és "mit kell hozni" részek gondos, alapos elolvasását a honlapon, majd kérünk egy jelentkezési lap kérő e-mailt (raba_vizitura@yahoo.com). 
2.2. A ti e-mailetekre küldött válasz e-mailben küldünk egy jelentkezési lapot, amelyet elolvasás és jóváhagyó tudomásul vétel után, minden rubrikát kitöltve, a számlázási címnél az irányítószámot nem elfelejtve a raba_vizitura@yahoo.com e-mailre kérünk visszaküldeni.
2.3. A jelentkezést visszaigazoljuk.

3. A Rába-evezés díjfizetése
A visszaigazolás napján vagy a visszaigazolást követő napon kérjük a túradíj utalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007

A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal, és a kenutúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) valamint beírni azt, hogy "Rába kenutúra" vagy "Rába vízitúra", ha nem fér ki, csak annyit, hogy "Rába kenu", ha az sem, akkor annyit préselj be, hogy "Rába" 

Pl. 

Rába vízitúra, szeptember 28-29. 
2330 Dunaharaszti, Tas V. u. 4.