Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. július 22-23. Bodrogzug vízitúra, családi kenutúra a Bodrog-ártérben

20150530_bodrogzugi-arter-evezes-vizitura.jpgBodrog-ártér vízitúra, Bodrogzug kenutúra 

A lentiekben egy konkrét, Tokajból startoló bodrogzugi túránkat ismerheted meg, de ugyanezt a Bodrogzug vízitúrát bármikorra kérheted! A minimálisan sodrású Bodrogon való tanulás és a bodrogzugi "tekergés" tökéletes felkészülés és felkészülés a gyors sodrású vizekre, pl. a Hernádra, a Murára, Drávára, Rábára, ill. a Mosoni-Duna (leg)felső Rajka és Halászi közötti szakaszára. 

A bodrogzugi túrá(ko)n Tokajból hajózunk ki a választásod/választásotok szerinti 1-, 2-, és 3-napos vízitúrákra. Fogsz tudni kényelmesen parkolni. El tudsz menni normális wc-re. Meg fogunk tanítani kenuzni. Mindenben segít a túravezető. Szállást tudsz magadnak foglalni "bárhol" Tokajban és Tokaj környékén. A Nemzeti Park látogatása engedélyköteles, amivel kapcsolatban mi mindent elintézünk. Semmi dolgod nincs vele, csak a 14 év feletti résztvevők után fizetendő 1270 Ft legyen nálad készpénzben. (1270 Ft fejenként). Fontos. Ezt (is) e-mailben is jóval a túra előtt egyeztetjük, de a bodrog-ártéri túrákra érdemes gumicsizmát hozni (lehet rajtad más lábbeli, de legyen a kenuban nálad, hogy amikor kell, fel tudd venni). 

 

20170513_Bodrog-ártér túra.jpgAz ebéd (vagy ahogyan hívod a napközbeni étkezést) önellátó. Hozzatok magatokkal élelmet (pl. szendvicset) és legalább 1,5 liter alkoholmentes innivalóról is gondoskodjatok. A túra elvileg könnyű, a gyakorlatban néha változó. Az ártéren nagyon elterjedt a kolokán (ez egy csodálatos, de itt már sajnos "túl csodálatos" vízinövény). Ha a Nemzeti Park tisztítja a vízi útvonalat, akkor könnyű dolgunk lesz. De lehet, hogy lesznek szakaszok, ahol az ún. mocsárjáró technikát használva jutunk át, ami nem könnyű. Zsilip: igen, lesz, de, hogy mennyire nem félelmetes, ahhoz nézz a képre. Az alagúton kell átevezni...

 

1. napi bodrog-ártér vízitúra

Tokajban a Bodrogkeresztúri út 3. alatt találkozunk. 

bodrog-arteri-evezes 3.jpg10:30 Üdvözlés, mosdó, naptejezés, felszerelés kiosztása. Kiosztjuk a felszerelést, vízre tesszük a hajókat, és következik az evezés- és kormányzás tanulása. A tanulás és gyakorlás után még egy wc-látogatás. A vízre szállás után egy kis Bodrog, aztán az indulástól számított 14-15 perc után evezünk be egy vadregényes oldalágba.


Ez a mesebeli víz lesz kenutúránk bejárata a Bodrogzugba.

Innentől a vízitúra programja attól függ, hogy milyen a vízállás. Ha magas a víz az ártérben, akkor a gázmolekulák rendezetlen hőmozgása, egy elektron helyének meghatározhatatlansága is babapiskóta ahhoz képest, amilyen "szabadossággal" elveszünk az ártérben. Erdőkben fogunk csatangolni, a kenu mozgását a lombkorona akadályozza.... vagy ha nem annyira magas a víz, akkor csak szlalom szlalom hátán, egy idő után fogalmunk sincs, hogy hol vagyunk, merre van a mi. Ha pedig kisebb a víz, amikor csak a csatornákban, erekben lehet hajózni, csak a tavakon tudunk kenuzni, akkor millió kaland, szépség után a bodrog-ártéri bejárat "felett" 7 kilométerrel, egy formájában nagyon nem, de logikai értelemben kört megtéve jutunk vissza a Bodrogra. És hazacsorgunk. 


2. napi bodrog-ártéri vízitúra
bodrog-ártér-vizitura 3.jpgTokajban a Bodrogkeresztúri út 3. alatt találkozunk. 
10:30 Üdvözlés, mosdó, pár perc múlva tájékoztató, naptejezés, felszerelés kiosztása. Kiosztjuk a felszerelést, vízre tesszük a hajókat, és ha valakinek ez lesz az első túranapja, akkor neki(k) következik az evezés- és kormányzás tanulása, aki pedig már tegnap megtanult mindent, az bemelegíthet.
A
 tanulás és gyakorlás után még egy wc-látogatás. A vízre szállás után a Bodrogon lapátolgatunk. 

Az ártérben az útvonalunk vízállás-függő. Ha magas a víz az ártérben, akkor izgalmas helyek tömegét fedezzük fel, nem is nagyon nézzük, hogy mennyit megyünk, csak úgy élvezzük, hogy hihetetlen kaland részesei vagyunk. Ha pedig éppen csak a csatornákban, erekben lehet evezni, akkor keletre tartunk egy olyan elágazásnál, ahol tegnap még (durván) nyugat felé lapátolunk. A lényeg. Jó lesz. 16:30 és 16:45 között 3 milliárd 204 millió 507 ezer élménnyel gazdagabban térünk, érünk vissza az indulási kikötőbe. 

A vízitúra díja
 

A kenutúra díján kívül helyben és készpénzben fizetendő a Nemzeti Park 1270 Ft-os belépési díja, amelyet a 14 éven felüliek után kell fizetni. Lemondás esetén a belépő árát felénk kell utalni.
A Bodrog-ártéri túra díja a vezetett vízitúra és az eszközök díját tartalmazza, ugyanakkor a túradíj a szállás, étkezés, közlekedés, biztosítás stb. költségeket nem tartalmazza. Ha mi foglaljuk a szállást, és valaki nem tud jönni a vízitúrára, a szállás díját áfával növelten felénk kell utalni. 
A túradíjon felül fizetHETŐ 700 Ft/fő/nap átregisztrálási díj, ami arra jogosít fel, hogy ha a túra valamilyen külső körülmény miatt elmaradna (pl. villámlás) akkor alternatív túrát ajánlunk fel, ha az nem jó, másikat, ha az sem, még másikat, ha az sem, harmadikat.
 
 
+36209342760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com
 
 
Jelentkezés: 
Jelentkezés a www.tiszatura-vizitura.hu-n olvasható tudnivalók, az ÁSZF, és a "mit kell hozni a vízitúrára" menüpontok aprólékos áttanulmányozását követően a jelentkezési lap visszaküldésével. (tiszatura_vizitura@yahoo.com) 
A visszaigazolást követően (24 órán belül) kérjük a túradíjat utalni.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
Csak a túradíj utalandó, és kérnénk, hogy kp-ben legyen nálatok fejenként 1270 Ft, ami a Nemzeti Park belépőjének a díja.