Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


7 napos Rába vízitúra (jöhetsz "csak" 5 vagy 6 napra is...)

raba-vizitura-www.raba-vizitura.eoldal.hu-kormend-elott.jpgVízitúra a Rábán. 7 napos evezés a Rábán = hiper vakáció! Egy Rába kenutúra maga "A" tökéletes kikapcsolódás. Gyönyörű a folyó, igazi szuper kaland kisebb társaságnak BÁRMIKOR. 

A szép részek közül a könnyebbeket kétszer is megevezzük. Igen, nem leszünk restek, az ún. limányokat kihasználva (a limány a kanyar belső oldalán a part mentén tapasztalható visszaáramlás) a gyönyörűséges részeket felfelé is megcsináljuk, így a legfantasztikusabb szakaszokat háromszor is megéljük, megcsodáljuk. 
Aztán. A vízitúra végeztével még nincs vége az élvezeteknek. Természetesen fakultatív módon, akinek kedve van az jön alapon, elcsábítunk titeket bringa túrára, sétára, túrára, falunéző bóklászásra, best of Őrség felfedezésre, vendvidéki kirándulásra.

Szerénytelenek leszünk. A logisztikánk "zseniális". Reggel kiköltöztök onnan, ahol éjszakáztunk és a család / a társaság egy tagja (a "sofőr") leviszi a kocsitokat az aznapi célba. A kocsiban visz magával mindent, kivéve azt a keveset, ami napközben a kenuban kell. Viszi a tabletet, viszi a fésűt, a sátrat, hálózsákot stb., viszi az élelmiszert is, már ügyesen külön téve annak a romlandó részét. Reggel a romlandó dolgokat az aznapi célban hűtőszekrénybe teszi, majd a túravezető "visszareppenti" a sofőröket az aznapi indulási pontra. Ez a "visszareppentés" (magyarul, hogy vissza fogja vinni a sofőröket a kenukhoz az adott napi vízre szállás helyére) az ún. transzfer. A transzfer díja voltaképpen csak hozzájárulás a költséghez. Ha a transzfert nem a túravezető végzi, akkor a transzfer költség-hozzájárulást annak kell fizetni, aki a transzfert biztosítja. És még nincs vége. Még valamire büszkék vagyunk. Hogy ne kelljen minden áldott este sátrat állítani és másnap sátrat bontani, vagy egyik este beköltözni, másnap reggel kiköltözni, a túra alatt nem 6, hanem két szállásod lesz. Igen, mindösszesen kétszer kell beköltözni vagy összesen 2-szer kell sátrat verni, ami egy 7 napos Rába túra esetén határozottan nem rossz. Lehetne egyetlen szállás is végig, de akkor a benzinköltség és időráfordítás lenne túl nagy. Ez így PONT optimális. 
 

 
alpokalja-motel-szentgotthard-uj.jpg
A szállás az általunk használt két támaszponton igény szerint sátor vagy vendégházi szoba.
A sátrazás Szentgotthárdon 1200 Ft, Csákánydoroszlón 1500 Ft/fő/éjszaka, a szobák ára Szentgotthárdon 3500-500 Ft/fő/éjszaka, Csákánydoroszlón 3500 Ft/fő/éj. 
A szállás foglalása történhet egyénileg vagy a szállást mi foglaljuk nektek.


szallas-fogmosas.jpgHa autóval jöttök, akkor reggelenként a sofőrök az aznapi célállomásra gurulnak, a túravezető pedig visszahozza a sofőröket az indulási pontra, azaz minden estét az automobilod mellett tölthetsz.

Az utolsó napon, érkezés után - ha meg is kérünk egy 3 perces hajómosásra - csak be kell szállni és lehet indulni haza. 
Étkezés: önellátó vagy félpanzió rendelhető 
Hajó: kenu, korlátozott számban kajak
Wc: külön a pihenőket, megállókat nem tüntetjük fel, de lesz dohányzási szünet és nyugi, roppant diszkrét módon intézve tartunk millió wc-szünetet, "hölgyek jobbra, urak balra".

A vízitúra előtt megtanítunk kenuzni! Még nem vagy "profi"? Semmi gond! A kenutúra előtt sodrás nélküli vagy gyenge sodrásos vízitúra terepen megtanítjuk nektek a kenuzás csínját-bínját, hiszen nem lehet "csak úgy" a Rábán vízre szállni! Jól tanítunk, civilben is tanítunk, oktatunk. Türelmesek vagyunk, betartjuk a fokozatosságot. Megtanítunk jól kormányozni, nálunk a borulás fehér holló. Hozzáértéssel, türelemmel, odafigyeléssel tanítunk. Arra törekszünk, hogy a Rábán is nálunk kapd a legbiztonságosabb vízitúrát. Kérjük, hogy mindenképpen hívj időben, egyeztessünk, hogy a megfelelő felkészüléssel mind a vezérevezősők, mind a kormányosok készek legyenek a Rábára! 

 

 

1. napi Rába-vízitúra: A kenuzás-tanulás és Alsószölnök - Neumarkt an der Raab - Alsószölnök (x+14 km)
Az "x" azt jelenti, hogy a kenuzás-tanulás során jó pár kilométer telik el a fordulók, fékezés, hátraevezés gyakorlásával, a gyakorlottból vízitúrásból "Rába-kész" vízitúrázóvá változol!!
Érkezés: autóval vagy vonattal vagy busszal Szentgotthárdra, az első nap délelőttjén 12:30-ig. Az egész vízitúra fantasztikus, de az első nap egyenesen elképesztő.

12:30 Üdvözlés, első orientáció (hol a wc, hol lehet hűtőszekrénybe pakolni), hűtőpakolás, majd 12:45-kor a néhány mondatosnál bővebb bemutatkozás, a szabályok és tudnivalók ismertetése. 
Ebéd, készülődés után kocsikkal ugrunk fel a vízre szállás helyére, ahol várnak ránk a kenuk.  
14:00 wc, felszerelés kiosztása után elsajátítod a Rába-szintű kenuzás csínját-bínját. A már gyakorlott kormányosoknak is jól jön egy "felsőfokú" tanfolyam kormányzásból. Aztán szépen felevezünk Ausztriába, majd kellemesen visszacsorgunk
17:30 Alsószölnökről a kocsikkal visszajövünk Szentgotthárdra.
18:00 A sátrasoknak sátorverés, a vendégszobát kérő vízitúrázók pedig beköltöznek a szobáikba. 

19:00 A vacsora önellátó. Használhatjátok a motel kis konyháit. Vagy ha nem akarsz a mini konyhákban bíbelődni, Szentgotthárdon találsz sok remek helyet a vacsorához. Van pizzéria, giroszos, kínai étterem, magyaros vendéglő.  

 

 

2. napi vízitúra a Rábán: Alsószölnök - Szentgotthárd (10+3+9 km)
www.raba-vizitura.eoldal.hu-raba-kenutura-vizitura-kirandulas-a-vendvideken.jpg
Délelőtt ízlés szerint pihenés vagy fakultatív kirándulás a Vendvidéken. Leegyszerűsítve, a Vendvidék Magyarország szlovén része. Ma már csak 7 falu. Pontosabban nem is hét, hiszen Rábatótfalu közigazgatásilag már nem önálló. A hét, jobban mondva 6 falu pedig
Felsőszölnök, Alsószölnök, Szakonyfalu, Kétvölgy, Apátistvánfalva, Orfalu, plusz az a bizonyos, ma már Szentgotthárdhoz tartozó Rábatótfalu.
Orfalu a legkisebb, szerintünk Kétvölgy a leginkább vadregényes és Felsőszölnök a "legvendebb" (legszlovénebb). 
Az Őrség nyugati peremén van a Vendvidék, az Őrség lakói az őr(ség) funkciót ellátó katonáskodó magyarok voltak, a Vendek pedig szlávok. Lehet, hogy olyan szlovének, akik szlovákok :) vagy eredetileg vandál germánok. Az igazság az, hogy nem lehet tudni 100%-os biztonsággal. A stájerek szerint a vendek (Windisch, Wendisch, Wend, Vend) tótok. Kvázi szlovákok, akik elszlovénesedtek... Ugye érted? Ha nem, vigasztaljon, hogy a profik sem tudják pontosan. 

www.raba-vizitura.eoldal.hu-raba-kenutura-vizitura-kirandulas-a-vendvideken-2.jpgAmi biztos. A Vendvidék földje terméketlen, de igencsak szorgalmas nép lakja. Elhanyagolt portát nem látsz, a Vendvidék is olyan klassz, mint az Őrség, ez echte Európa, itt nem hasad meg a szíved mint az egykor csodát jelentő Ormánságban, Borsodban, Szatmárban, ahol a kisebb falvakban már nem találsz külön matek órára járó gyermeket.  
Az Őrség és Vendvidék között nem fejlettségi vagy jövedelmi szempontból szembetűnő a különbség. Az Őrségben a védhető és gazdálkodási szempontból előnyös magaslatokra építkeztek, a dombtetőkön található településdarabok, (az úgynevezett "szerek") néhány házból álltak, és messze voltak, vannak egymástól. Nyugi, csak a Rába túra (hol)napjáig kell várnod és látni fogod.
A Vendvidék falvaiban viszont inkább a völgyekben, a patak, ill. folyó mentén építkeztek, a házak, ha szellősen is, de azért az Őrséghez képest csoportosan, és az út mentén épültek. Délelőtt - ha van kedved - sétálj velünk. Ezt nézzük meg Felsőszölnökön.
A hatszáz lelkes falu 90%-a szlovén. Lesz hol, mert a pinduri falu hossza 9 km :), és csak a völgy két oldalának lejtőire futó kavicsos utak 18 km-t tesznek ki. Az idősek egymás között még vendül beszélnek. A vend a szlovének számára erős tájszólásnak számító különleges dialektus.

raba-vizitura-www.raba-vizitura.eoldal.hu-alsoszolnok-a-vizeromu.jpgA felsőszölnöki túra mint fakultatív kirándulás ingyenes. Felsőszölnökön lehet ebédelni, aztán délután jön a Rába-evezés.
Az alsószölnöki erőmű alatt szállunk vízre és tá-dá-dá-dá olyan tájon jövünk, hogy ihaj.
Miután vége a napi Rába-szakasznak, a sofőrök busszal vagy a transzfer segítségével ugranak vissza a sofőrök az Alsószölnökön hagyott kocsikért. 
A vacsora önellátó. Szentgotthárdon a szállás közelében tudunk (v)enni "bármit", lásd az első napnál leírtakat. 

 


3. napi Rába-kenutúra: Szentgotthárd-Rábagyarmat (20 km)
20140815_161005.jpg
Ez a kenutúrás nap is gyönyörű lesz, hiszen errefelé a Rába szabadon alakítja medrét, kanyarjait rombolja, zátonyokat épít, szigeteket mos el vagy hoz létre.
Reggel azzal kezdünk, hogy az autókat levisszük a célba, aztán a sofőrökkel 9-kor visszajövünk Rábagyarmatról busszal. 
9:30 A reggeli rendelhető vagy önellátó

10:00 Ismertető, napi tudnivalók, naptejezés, wc.....készülődés után
10:30 Indul a Rába-kaland!
12:00 Szentgotthárd után 9 km-rel Magyarlaknál átemelés vár ránk, kiszállunk és megkerüljük a magyarlaki zsilipet, itt besodródni nem jó poén, konkrétan halálos. Rövid szünet és pihenő.
13:00 Érkezés Csörötnekre, ebéd és pihenő a hídnál. Az ebéd igény szerint lehet önellátó, de meleg ebéd is rendelhető. Ha reggel jelzitek az igényt, a motoros futár 10 perc alatt itt van Szentgotthárdról és várni sem kell, mert Magyarlaknál leadjuk a jelzést a futárnak, hogy lehet indulnia, azaz vele egyidőben érkezünk Csörötnekre.
13:30 Ismét a Rábán
14:00 Megálló kedvenc zátonyainknál, úszkálás
15:00 Érkezés Rábagyarmatra. Mivel már itt vannak a kocsik, délután Rábagyarmatról fakultatív autós kirándulást tehetsz Szalafőre.
Szalafőn letesszük a kocsikat és bérelt drótszamarakkal helyes kis erdei utakon átkerekezünk Szlovéniába, aztán raba-vizitura-www.raba-vizitura.eoldal.hu-pityerszer-skanzen-2014.jpgvisszakanyarodunk, őserdőt csodálunk, (bizony!) és Szalafőn megnézzük a Pityerszert.
Vacsora Szalafőn, Magyarország - szerintünk - egyik leghangulatosabb vendéglőjében, ahol a helyi fiatalok - kapaszkodj meg - sakkoznak. Közbiztonság 1000 millió százalék. Az Úr 1664-ik esztendeje, a szentgotthárdi csata óta itt nem volt nézeteltérés :).
20:00 Aki nem jött velünk Szalafőre, annak a vacsora önellátó. A szállásunk még a 3. éjszakára is (!) Szentgotthárd, azaz még mindig nem kell költözni. 

 

 

4. napi Rába-vízitúra: Rábagyarmat - Csákánydoroszló (15)
kenutura-vizitura-2.jpg
A vízitúra újra elmondhatatlan, csak átélni lehet. Csákánydoroszló előtt például van egy "sikán", amely a világ egyik legszebb tája.

Ha a vízállás engedi, megevezzük felfelé is, hogy lássuk még egyszer, mert egyszerűen őrülten szép és evidens módon lejövünk újra. Aztán délután kirándulunk a képen is látható Strémhez.  

 

raba-vizitura-www.raba-vizitura.eoldal.hu-strem-001.jpg

De ne szaladjunk előre, nézzük részletesen. 8 óra előtt bevásárlás, reggeli, reggeli után 9-től logisztikázunk. Aki szobában aludt, azoknak kiköltözés, akik sátorban aludtak, azoknak sátorbontás. Úgy csomagoljatok, hogy három külön "cucc" legyen.

Az egyik a romlandó élelmiszer. A másik, ami napközben a kenuban kell, a harmadik pedig a minden egyéb. 

10-kor mindenki autóba száll, majd a nem sofőrök (a sofőrök családtagjai, a nem sofőr barátok) Rábagyarmaton kiszállnak és a tegnap itt, azaz Rábagyarmaton hagyott kenukhoz sétálnak. Viszik azt a motyót, ami a kenuban kell. Naptej, víz, szendvics, sapka, telefon, fényképezőgép....
A sofőrök leviszik az autókat Csákánydoroszlóra, ahol is a romlandó élelmiszert hűtőszekrénybe teszik, a nem romlandó minden mást az autó(k)ban hagyják.   

11:00 Napi tájékoztató, naptejezés, wc és vízre szállás után a Rába egy immár szokás szerint csodálatos (igen, tudjuk, szóismétlés, de ha egyszer ez is csodálatos, káprázatos, fenséges) szakaszán evezünk.
12:00 Ebéd

12:30 Meseországban túrázunk, a Csákánydoroszló előtti "sikán" - ugyebár mint azt már fentebb elspoilerkedtük - Magyarország egyik legklasszabb vízitúra-szakasza, egy hihetetlenül szép "kanyarkombináció". Ezt fogjuk - ha a Rába engedi - kétszer (pontosabban háromszor) megevezni. Fenomenális. FE-NO-ME-NÁ-LIS. 20141019_raba-vizitura-kenutura-szallas.jpg
15:00 Érkezés Csákánydoroszlóra, gyors beköltözés és sátorverés után egy nem átlagos túrára invitálunk.

A fakultatív (és ingyenes) program, egy hiperizgalmas kirándulás a Strémhez, a vasfüggöny folyójához, amiről évtizedeken keresztül nem is hallottunk, hiszen ez volt a határ. 
A Strém Magyarország egyik legkülönlegesebb folyócskája. ExStrém....

20141019_101357.jpg
Vacsora: önellátó, tudtok sütni, főzni. Brilliáns konyha vár rátok, mindennel felszerelve. Egyáltalán nincs rendetlenség, a konyhaszekrény ajtajait csak a fotó kedvéért nyitottuk ki, hogy a tányérokat láthassátok. 
 

 

 

 

 

5. napi Rába vízitúra: Csákánydoroszló - Körmend (15+5)
20130823_132041.jpgReggel logisztika, de nem fogunk költözni!

10:30 Napi tájékoztató, wc, bemelegítés, naptejezés... vízre szállás.
12:00 Pihenő, úszkálás
13:00 Ebéd

14:00 Felevezünk a Pinkán és minő meglepetés, a legjobb részek egyike pont itt van...
15:30 Érkezés Körmendre (ebéd önellátó vagy meleg ebéd)
Délután opcionálisan íjászat, Körmenden bevásárlási lehetőség, pl. Tesco, majd visszaautózunk a szállásra Csákánydoroszlóra.  

 

 

6. napi Rába vízitúra: Körmend- Molnaszecsőd (14)
Reggel bevásárlás, reggeli, aztán a szokásos logisztika, azzal, hogy most az sofőrök a családokat Körmendre viszik, ott száll ki mindenki, aki nem sofőr, a sofőrök az autókat leviszik Molnaszecsődre, majd transzfer a sofőröknek. 
11:00 Napi tájékoztató, wc, bemelegítés, naptejezés... vízre szállás.
12:00 Pihenő egy vadregényes szigeten
13:00 Ebéd
13:30 Újra a vízen
14:30 Érkezés Molnaszecsődre, majd az autókkal vissza Csákánydoroszlóra. 
Délután szabad program, pihi, peca, sütés-főzés, tárcsázás és már megejtjük a másnapi tájékoztatót

 

 

7. napi vízitúra a Rábán: Molnaszecsőd-Rábahídvég (11)
8:30  Kiköltözés, ill. sátorbontások Csákánydoroszlón, minden és mindenki a kocsikba, majd reggeli után Molnaszecsődre megyünk, itt a sofőrök leteszik az utasokat. Megyünk tovább a kocsikkal Rábahídvégre, ott az autók parkolnak, a sofőröknek transzfer, (magyarán a sofőrökkel vissza Molnaszecsődre) és vízre szállás.
12:00 Újabb Rába-vízitúra-káprázat után érkezés Rábahídvégre.

Mivel reggel már idehoztuk az autókat, csak be kell szállni a kocsikba. Könnyes szemmel búcsúzhatsz Magyarország egyik sok szempontból még vad folyócskájától, hazautazás. 

 

A Rába vízitúrák túradíjai 
 

Hívj, minden kérdésre szívesen válaszolunk! (+36) 209 342 760, raba_vizitura@yahoo.com

 

Jelentkezés a Rába-vízitúrára : 
1. Egyeztetés,
2. Jelentkezés és visszaigazolás, 
3. Díjfizetés

 

1. Egyeztetés, kérjük hívj/hívjon: +36 209 342 760
Fontos a létszám, az időpont és időtartam, hogy vonattal vagy kocsival jöttök, hány autóval, mik a szállás és étkezési igények, a szállást ki foglalja, hány főnek kell sátras és hány embernek, milyen elosztásban szükséges vendégszobás elhelyezés. 
Tapasztalt vízitúrázókból áll-e társaság, lesz-e elég kormányos, szükséges-e kenuzás tanulás, hány kajakra, hány kenura van szükség. 
Van-e bármi, amit tudnunk kell, a darázscsípés-allergiától, az epilepszián és cukorbetegségen át odáig, hogy (mondjuk) 3 ember egy nappal korábban megy el, és az "Elemér" 232 centi magas, a súlya pedig 181 kg.  

 

 

2. Jelentkezés és visszaigazolás

2.1. Kérjük a "szerződési és részvételi feltételek", és "mit kell hozni" részek gondos és alapos elolvasását a honlapon, majd kérünk egy jelentkezési lap kérő e-mailt (raba_vizitura@yahoo.com). 
2.2. A ti e-mailetekre küldött válasz e-mailben küldünk egy jelentkezési lapot, amelyet elolvasás és jóváhagyó tudomásul vétel után, minden rubrikát kitöltve, a számlázási címnél az irányítószámot nem elfelejtve a raba_vizitura@yahoo.com e-mailre kérünk visszaküldeni.
2.3. A jelentkezést visszaigazoljuk.

 

 

3. A Rába-evezés díjfizetése
A visszaigazolás napján vagy a visszaigazolást követő napon kérjük a túradíj utalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal, és a kenutúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) valamint a Rába szót beírni. 

(Pl. Nagy Judit,
4585 Nagyhalász, Kossuth u. 4.